Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Сиромахов: Ако българите обичаха демокрацията, щяха да се възползват от нея

2
Снимка: БГНЕС

"Ако българите обичаха демокрацията, щяха да се възползват от нея, от нейните възможности. ... Много е тъжно, че за голяма част от обществото свободата и демокрацията не са нищо повече от това да можеш да си купиш банани от магазина. ... Когато хората не искат да се възползват от инструментите, които демокрацията им дава, вероятно означава, че те желаят диктатура. Някой да ги подкара като стадо. Имат нужда някой друг да взема вместо тях решения. Много ги плаши това сами да вземат решения". 

Коментара направи пред БНР Иво Сиромахов, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Бай Тошо". 

"Сякаш основната тема на романа е копнежът в голяма част от българите по един измислен образ, какъвто е Бай Тошо. Защото той вече е много повече от историческа личност, той се е превърнал в клише, в символ на една цяла епоха, по която много хора сега копнеят. Образът на Бай Тошо е много повече от спасител, той е и Дядо Коледа, който раздава на всички, той е човекът, който не ги кара да работят, който им осигурява пълно щастие. Носталгията на възрастните хора по онова време мога да я разбера, но е много смешно, когато хора, родени след 1990 г., започнат да обясняват колко хубаво е било по байтошово време. Някой им е разказал, че тогава всичко е било евтино, но не им е казал за мизерията за тормоза върху свободните хора, за доносничеството, превърнато в занаят, за невъзможността да пътуваш извън затвора, очертан от държавните граници".

България в наши дни.

След провала на всички марионетни партии, създадени от невидимите политически инженери, се е стигнало до тежка безизходица. Време е да бъде изваден последният коз.

С помощта на модерните технологии един олигарх възкресява образа на Бай Тошо и го поставя начело на държавата. За да "оправи" всичко

Интервюто на Снежана Иванова с Иво Сиромахов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.     

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна