Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балкан отново ще играе за златните медали

Балкан победи ЦСКА и е на финал
Снимка: Национална баскетболна лига

Шампионът Балкан се класира за втори пореден и общо шести финал в баскетболното ни първенство при мъжете от 2015 година насам.

Ботевградчани надделяха над ЦСКА с 93:82 точки като гости в София в четвъртата среща от полуфиналния плейоф и спечелиха серията с 3:1 победи.

В спора за титлата Балкан ще срещне победителя от другата полуфинална двойка Черноморец и Рилски спортист, където бургазлии водят с 2:1 успеха.

Домакините влязоха по-добре в мача и поддържаха преднина до средата на втората четвърт. ЦСКА водеше с 20:18 след първата част, а с кош на Зейн Ноулс резултатът стана 34:28 малко повече от шест минути преди почивката.

Балкан отговори със серия от 12 безответни точки и обърна до 40:34 в своя полза при оставащи три минути от първото полувреме.

Ботевградчани останаха водещи в резултата и след 20 минути игра, оттегляйки се на почивката при 49:47.

Последва оспорвана трета четвърт, в която шампионите водеха през повечето време, „червените“ показаха, че не са готови да се предадат, но съставът от Ботевград се справи с опита им за обрат.

Балкан имаше 4 точки аванс – 66:62 преди заключителните 10 минути, а в тях увеличи преднината си до 13 точки при 77:64 седем минути преди края на срещата и не изпусна водачеството.

Мануел Суарес изигра отличен мач и завърши като най-резултатен с 31 точки и 6 борби. Христо Захариев добави 13 точки, 2 борби и 5 асистенции, а по 12 точки вкараха Николай Грозев и Денг Адел.

За ЦСКА Таменанг Чо реализира 22 точки, 5 борби и 2 асистенции. Венцислав Петков се завърна след контузия и отбеляза 15 точки преди травмата му да се възобнови, а Зейн Наулс се отчете с 14 точки и 5 борби.


По публикацията работи: Петър Ненов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна