Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК: Недостатъчните инвестиции могат да предизвикат нестабилност на петролния пазар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал-Гайс предупреди в понеделник, че липсата на инвестиции в нефтената и газовата индустрия могат да доведе до нестабилност на пазара в дългосрочен план, излагайки на риск растежа на сектора.

Говорейки на близкоизточна конференция за петрола и газа в Дубай, генералният секретар на ОПЕК подчерта необходимостта от минимизиране на емисиите на парникови газове, като същевременно се насърчават инвестициите във всички енергийни сектори.

Преди време ръководителят на ОПЕК заяви, че "смесените" сигнали са виновни за недостатъчните инвестиции в петролния сектор, тъй като страните оказват натиск върху нефтените и газовите компании да поддържат стабилността на енергийния пазар, като същевременно ги призовават да спрат финансирането на проекти за изкопаеми горива.

Междувременно петролът поевтинява слабо в началото на днешната търговия, тъй като несигурният резултат от преговорите за тавана на дълга на САЩ и все още високата инфлация карат инвеститорите на бъдат предпазливи.

Към 11.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 0,37% към 75,30 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 0,25% към 71,50 долара за барел. Това представлява тяхно понижение за трета поредна сесия на търговия, но парирайки значителна част от спада в началото на днешната търговия към нива съответно от 74,50 и 70,55 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти се подготвят да продължат преговорите в понеделник, след като министърът на финансите Джанет Йелън многократно предупреди, че Съединените щати могат да изпаднат в просрочие на държавния дълг още на 1-ви юни, ако не бъде постигнато споразумение за повишаване на тавана на дълга. Председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл пък каза, че инфлацията е "далеч над" целта на централната банка, подклаждайки страхове от по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.

Възходящите пазарни перспективи обаче предпазват цените на петрола от по-нататъшно понижение, след като Международната агенция по енергетика прогнозира, че търсенето ще надхвърли предлагането с 2 милиона барела на ден през втората половина на 2023 г., като Китай ще представлява значителна част от това увеличено потребление.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени