Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извинете, аз съм англичанин!

Снимка: Pixabay

"Исках да покажа този емоционален, културен и езиков шок, който всеки, дошъл в Англия, преживява. Това е драма, която се опитах да представя по весел начин". 

Това сподели в предаването "12+3" Клери Костова-Балцер за книгата си "Извинете, аз съм англичанин!". Клери Костова е журналист, преводач, педагог и изследовател в областта на средствата за масова комуникация. Живее в Англия от 30 години. 

С хумор, ирония и сарказъм Клери Костова описва своите наблюдения. Обаче някои английски приятели не разбраха шегите ѝ. Тези обикновено мирни и тихи хора организираха протести. Наредиха се на опашка пред дома ѝ (чисто по английски) и издигнаха лозунги като: "Ние пием не само чай!". Появиха се и отговори в Туитър: "Аз не обичам крикет и през цялото време се усмихвам". 

После обаче се оказа, че повечето са сбъркали опашката. Те всъщност се били наредили за автографи, защото били възхитени! Но вече било късно.Тези потресаващи факти са били съкратени и сега, уви, нямате никакъв шанс да ги прочетете. 

Все пак са останали много други, още по-забавни. Надяваме се, че ще ви разсмеят, и смеейки се, ще научите нещо повече за английския начин на живот.

"Англичаните имат самочувствие на хора, които владеят света. Жените са много самостоятелни, обичат да се веселят, да ходят по барове. Мъжете са много срамежливи. Първата крачка се прави от жените. Жените не се грижат много за външния си вид. А ако видиш много красива и поддържана жена, всъщност е мъж", разказа още тя. 

И допълни: 

"Официалните медии непрекъснато се опитват да направят мост между традиционните разбирания на англичаните и действителността. Има градация на отношението на англичаните към чужденците. От всички те предпочитат французите, след тях са немците, следват хората от Източна Европа. Българите сме най-отдолу, наравно с хората от Африка… Второ поколение емигранти се заразяват с болестта, както аз я наричам – британизъм. Започват да гледат отвисоко и с презрение към новодошлите". 

Интервюто на Петър Волгин с Клери Костова-Балцер в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени