Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинският съвет на "Майчин дом" застава зад ръководството по казуса с отстранената д-р Елена Георгиева

Снимка: Евелина Стоянова

Медицинският съвет на АГ болница "Майчин дом" и всички структурни звена на болницата застават зад решенията на ръководството във връзка с казуса с отстранената от длъжност д-р Елена Георгиева от клиниката по анестезиология. Във всички болнични структури дейността продължава и се извършва в нормален ритъм и без напрежение. Не са застрашени лечебно-диагностичната дейност и обслужването на пациентите. Всички ръководители на клиники  - Родилна, Неонатологична, Патология на бременността, клиниките по гинекология са категорични, че е недопустимо личните трудови правоотношения на служители на Клиниката по анестезиология да подронват авторитета на "Майчин дом".

Д-р Веселин Дяволов обясни: "Заставаме зад решението на ръководството относно случая с д-р Георгиева и обявяваме, че не може едни трудово-правни отношения в болницата да подлагат под съмнение работата на нашата болница, която е най-голямата в България. Работата продължава да върви. Няма напрежение сред колегите".

За 15 часа пред Министерството на здравеопазването е насрочен протест на синдикат "Защита" в подкрепа на д-р Елена Георгиева, която бе отстранена от длъжността ръководител на Клиниката по анестезиология, тъй като няма диплома за заемане на ръководна длъжност.

По-рано днес от СБАЛАГ "Майчин дом" изпратиха позиция до БНР, в която посочват, че постът началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в университетска болница с най-високото, трето ниво на компетентност, може да бъде заеман само от хабилитирано лице, съгласно изискванията на Закона за лечебните заведения (чл. 68, ал. 2). Претенцията на д-р Елена Георгиева-Иванова да бъде началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) е неоснователна и законово недопустима, защото тя не покрива задължителното изискване за заемането на такъв пост - да е хабилитирано лице.

Синдикатът “Защита”, който инициира протест от името на негови членове от СБАЛАГ “Майчин дом”, не е легитимно представен в болницата. Към момента има учредени синдикални секции на КТ Подкрепа с председател д-р Теодор Гарнизов и синдикална секция на КНСБ с председател д-р Алън Начев.

Д-р Елена Георгиева-Иванова беше назначена за временно изпълняващ длъжността началник на Клиниката до провеждане на конкурс след напускане на титуляря. На провежданите до момента конкурси д-р Георгиева-Иванова се явяваше като единствен кандидат. Тя не беше допусната и избрана за началник, защото не покрива нормативното изискване – не е  хабилитирано лице. Към настоящия момент тече нова конкурсна процедура за заемане на длъжността, отбелязват от "Майчин дом".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени