Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът на киното представя пет филма, посветени на грамотността

Снимка: БГНЕС

Днес Домът на киното ще представи програма от пет филма, посветени на грамотността - от обичта към българския език във "Васил", през смелостта да бъдеш в "Тар", анимацията "2222" от децата на КиноКлас, изкуството на калиграфията в "Следи от душата" и способността да чувстваш в "Млади завинаги".

"Програмата е много разнообразна и е мой своеобразен прочит на темата за грамотността. Това е и една възможност за прощаване с приятели, зрители, колеги, тъй като предстои моето оттегляне от тази роля и една промяна в Дома на киното", обясни пред БНР Христо Христозов - програмен директор на Дома на киното.

"За мен Дома на киното е бил ако не първи, то втори дом, много често наистина първи дом – мястото, в което съм прекарал най-много време в последните 15 години. Това беше моето убежище. Във времето, в което живеем, имаме нужда от убежище", каза той в предаването "Преди всички".

Той сподели, че е изпълнен с ентусиазъм, носталгия и страх.

"Дома на киното е вратата на този квартал. Много съм щастлив, че е възможно да покажем, че културните пространства и хората, които ни посещават, могат да променят облика на цял един мини квартал", отбеляза още Христозов.

Той обяви, че след 31 май предстои пауза, а новата концепция за Дома на киното ще бъде обявена след дни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени