Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските гимнастици с много добри подиум тренировки преди световната купа във Варна

Снимка: БФ Гимнастика

Българските гимнастици направиха много добри две подиум тренировки преди световната купа, която започва утре в Двореца на културата и спорта във Варна.
100 състезатели от 22 държави  ще се борят за отличията в надпреварата. Сред заявените гимнастици е бронзовият медалист от олимпийските игри в Токио, световен и европейски шампион  Артур Давтян (Армения), световният и европейски вицешампион Сирил Томасон (Франция), европейският шампион за младежи Ботонд Молнар (Унгария), европейският вицешампион Мехмет Айберк Кошак.

В турнира страната ни ще бъде представена от 8 състезатели, като двама ще участват извън класирането. Регламентът на световните купи по спортна гимнастика позволява на уред да участват само по двама гимнастици от държава.

„Целта ни е да направим 4-5 финала на тази световна купа и ако можем да вземем един, два медала. Това ще бъде супер, но всичко зависи от състезатели“, сподели старши треньорът на националния ни отбор Милко Танкушев.

Разпределение на уредите на българските състезатели:
Еди Пенев – земя, кон с гривни и висилка
Кевин Пенев – земя и кон с гривни
Димитър Димитров – прескок
Йордан Александров – успоредка и висилка
Божидар Златанов – халки, прескок и успоредка
Христос Маринов – халки
Майкъл Дунев – земя – извън класирането
Мартин Мишев – халки – извън класирането

При жените страната ни ще има само една състезателка - Никол Стоименова, която ще играе и на четирите уреда. Сред заявените прави впечатление името на Айлин Фриз (Франция), която има бронз от европейско пърнество и три златни медала от световната купа във Варна през 2021 година.

Утре състезанието започва в 14.00 часа с квалификациите на земя, кон с гривни и  халки при мъжете и прескок и смесена успоредка при жените.

Финалите на надпреварата събота и неделя ще бъдат излъчени пряко по БНТ 3!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени