Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2200 работещи в НОИ излизат на едночасова предупредителна стачка

Снимка: Ани Петрова

Работещи в Националния осигурителен институт от цялата страна излизат на едночасова предупредителна стачка от 10 до 11 часа. Акцията се организира от синдикалните структури на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в НОИ. 

Основното искане е за 30 процента увеличение на заплатите със задна дата от 1 януари 2023 година, обясни лидерът на Синдиката на административните служители "Подкрепа" Кремена Атанасова:  

"Нещо много важно, което фигурира в техните искания, е увеличението да бъде съгласувано и одобрено от синдикатите, механизма, по който увеличението ще бъде реализирано, така че да могат да бъдат изчистени разлики между заплати на колегите и да могат средствата да бъдат разпределени по най-справедливия начин. Това са тесни специалисти и такива, които не могат да бъдат намерени сега и веднага. Заплатите са потресаващи за част от работещите там. Например юрисконсулт със заплата 1300 лв., специалисти със заплати 1200-1300 лв.".  

Към момента в проекта на държавен бюджет, изготвен от служебното правителство, не е предвиден ръст на разходите за персонал в НОИ. Очаква се в стачката да се включат над 2200 работници и служители. В системата на института работят близо 3600 души. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!