Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емануил Йорданов: За последните 30 години имаме доказан един скандал с подслушване

Емануил Йорданов
Снимка: БГНЕС

"Живеем в динамично време. Преплитат се много интереси. Има много хора, които искат да се запази положението такова, каквото е. Няма някаква особена изненада. Интересното е, че в центъра на скандала стои народен представител, който е известен с неособено голямата си последователност."

Така бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов коментира пред БНР твърденията на лидера на ПП Кирил Петков, че политици от ПП-ДБ са били подслушвани.

Кирил Петков  Снимка: БГНЕС

За него по-голямата вероятност е да е имало незаконно подслушване, независимо дали става въпрос за пряко участие на службите, или за "логистична подкрепа на трети лица", защото техниката е много развита. По думите му "дори главният прокурор на републиката се изживява като диско жокер в последно време".

За последните 30 години имаме доказан един скандал с подслушване, припомни Йорданов. Това е разработката "Гном" по времето на НДСВ – "уникален скандал", завършил без какъвто и да е резултат, допълни той.

"Поне аз не знам да има едно дело, по което да има реален резултат и влязла в сила присъда."

Не е ясно дали някой може да се добере до основния носител на записа, на информацията, посочи още Емануил Йорданов.

Бившият вътрешен министър изрази предположение, че "някой ще има интерес да се самосезира", като изтъкна, че е много възможно "някоя от заместничките на главния прокурор" да прояви активност според това какви са записите.

Според Емануил Йорданов изнесеното от Петков за подслушванията "не е изключение или кръпка върху пейзажа", а се вписва в цялата картина.

"Ако се появи препъникамък за съставянето на правителство, той няма да изхожда от някакви записи, които са направени", коментира Йорданов в предаването "Преди всички".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!