Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пада голямо записване през последните дни"

Тихомир Безлов: Името на Къро ни дава много възможности да спекулираме

"В ЮАР българската криминална общност е много активна"

Тихомир Безлов
Снимка: Савина Спасова, БНР

"Пада голямо записване през последните дни. С един обикновен джиесем можете чудеса да направите в днешно време. С несложен софтуер можете да сглобите потресаващи записи. Дори от срички можете да сглобите перфектно интервю. Това е реалност вече."

Това каза в интервю за БНР Тихомир Безлов, дългогодишен изследовател на организираната престъпност и корупцията, старши анализатор в програма "Сигурност" на Центъра за изследване на демокрацията, по повод обявеното от съпредседателя на ПП Кирил Петков наличие на записи на политици, които предстои да бъдат обявени от Радостин Василев.

Запитан има ли връзка между убийството на Красимир Каменов - Къро в Южна Африка и скандалите в прокуратурата у нас, Безлов отбеляза, че безспорно това е една от хипотезите. По думите му може и да е съвпадение, но звучи логично да има връзка с "това, което се случва тук, с цялата тази политико-магистратска криза".

"В ЮАР българската криминална общност е много активна. Българо-сръбската. Много влиятелна мрежа от различни типове", посочи още Безлов.

В политически периоди на нестабилност обикновено излизат позабравени имена от сферата на престъпността, или пък нови, каза експертът.

В отговор на въпрос възможно ли е Каменов да е бил елиминиран, защото е опасен свидетел, каквото предположение има, Тихомир Безлов изтъкна:

"Много възможности ни дава това име да спекулираме."

Той вижда "не много български почерк на убийство", защото "обикновено семействата не се закачат".

"Има политическа връзка и криминална връзка. Вътре в криминалната мрежа на Къро имаше тежък конфликт. През последните години Къро губеше активи, губеше приходи в България и се опитваше да възстанови тази ситуация", поясни Безлов и добави, че ЮАР е изключително рискова в криминално отношение страна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна