Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигулката на Светлин Русев зазвуча на Айфеловата кула по случай 24 май

Снимка: Facebook/ Български културен институт в Париж

Българският цигулар със световна кариера Светлин Русев изнесе солов рецитал в залата, кръстена на името на създателя на Айфеловата кула в Париж - Гюстав Айфел. Събитието, организирано от Българския културен институт в Париж, беше на 23 май - в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В програмата цигуларят беше заложил пиеси за соло цигулка от Бах, Паганини, Изаи и др., както и българска музика - от Петър Христосков.

Светлин Русев, носител на наградата "Музикант на годината 2006", сподели в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", че не познава това културно пространство, въпреки че неговата работа от много години е тясно свързана с Франция и френската столица. Там той завършва прочутата Парижка консерватория, където в момента има клас по цигулка.

Часове преди концерта си българинът пристигна в Париж от Торонто, а само дни преди това беше солист на симфоничния оркестър в Богота, Колумбия.

На 9 юни очакваме Светлин Русев в София за финалния концерт от сезона на Симфоничния оркестър на БНР. Под палката на маестро Марк Кадин цигуларят ще солира в Първия и Втория концерт за цигулка и оркестър от Сергей Прокофиев.

Чуйте повече за емоциите преди рецитала на Светлин Русев на Айфеловата кула в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна