Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политики за транспортна свързаност на Балканите обсъждаха в Бургас

Стратегическата инициатива „Три морета“ тепърва ще играе огромна роля. Това коментира в Бургас нейният основател, четвъртият президент Росен Плевнелиев по време на форум за транспортна свързаност на Балканите.

Миналата година се случи нещо, което досега не се беше случвало, коментира Плевнелиев:

„Три морета“ създаде фонд. Този фонд се управлява от американски фонд. Купи 51% от частното пристанище в Бургас. За пръв път, да го кажем в прав текст, американците си купиха пристанище на Балканите, на Черно море, под носа на Русия и Турция“, каза той.

След няколко години са възможни промени и по отношение на „Лукойл Бургас“ заради руския петрол, който след 2 години вече няма да може да се внася, посочи той:

„Вероятно нов стратегически инвеститор в Бургас. Но това ще промени града изцяло. И другото е руснаците да пренастроят всичките си вериги на доставки и да купуват през Александруполис международния петрол. Защото руският петрол вече няма да може да стъпи тук“, каза той.

Росен Плевнелиев участва във форума, организиран от фондация „Конрад Аденауер“

И още един аспект от днешната конференция - довършване на транспортните коридори, свързаност на Дунав с Черно море с канал и бързо обработване на товарите. Тези перспективи начерта българският евродепутат Андрей Новаков. Камионите по европейските граници да се обслужват за 1 минута. Такава цел представи Новаков и каза, че тя е напълно достижима. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!