Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем финала за българите във втория ден на СК по спортна гимнастика във Варна

Седем финала записаха българските състезатели във втория ден на световната купа по спортна гимнастика, която се провежда във Варна.

В по два финала ще играят Йордан Александров, Божидар Златанов и Еди Пенев.

Александров днес се представи отлично на коронните си уреди успоредка и висилка. На висилка българинът влиза във битката за отличията с първи резултат и оценка от 13.750 точки. На същият уред Еди Пенев се нареди седми в пресявките с резултат от 13.150 точки. Утре той ще участва и във финала на земя, за който се клисар вчера. Любопитното е, че бронзовият олимпийски медалист от Токио Артур Давтян не успя да попадне сред финалистите и остана трета резерва с 12.700 точки. Арменецът влиза с първа оценка на прескок.

В квалификацията на успоредка Йордан Александров отново показа класа и е с позиция за медал – трета оценка от 14.400 точки. Младата ни надежда Божидар Златанов пък получи за изпълнението си 13.850, което го нареди на шесто място. 


Състезателят на „Интерком Груп черноморски юнак“ има възможност да се бори за медалите и във финала на прескок. Днес възпитаникът на Сергей Стоянов направи два страхотни опита, за който получи средна оценка от 14.175 точки ( 14.250 и 14.100 точки).  Димитър Димитров пък записа шести резултат на този уред с 14.000 точки(14.200 и 13.800 точки), което също ще му позволи се намеси в спора за отличията.

При жените Никол Стоименова все пак ще играе във финала на греда. В квалификациите тя завърши на 9-то място т.е първа резерва с 12.333 точки, колкото имат още две гимнастички. Като домакин, обаче България има право на една уайлд крата и от нея в неделя ще се възползва на греда Никол.

В квалификацията на земя живеещата и тренираща в Англия гимнастичка представи много добре съчетанието си, но огромната конкуренция я отпрати на 15-то място с оценка от 11.200 точки.


Равносметката за страната ни от квалификациите на тази световна купа е 8 финала.

Утре ще бъдат раздадени първите пет комплекта медали – при мъжете на кон с гривни, халки и земя с участието на Еди Пенев и при жените на смесена успоредка и прескок.

Официалното откриване е от 12.45 часа в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта, като официален гост ще бъде заместник министърът на младежта и спорта Петър Георгиев.

Финалите ще се излъчват пряко по БНТ 3 от 13.30 часа.

Входът за състезанията е свободен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени