Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на розата в Карлово

| обновено на 27.05.23 в 10:41

С ритуала „Розобер“ в розовите градини край Карлово на 27 май започна традиционният празник на маслодайното цвете. Фолклорни състави и кукери поканиха с изпълненията си гостите на розобер. Антония Лалова - Царица на розата 2023, получи короната и властта от нейната предшественичка Миглена Мандраджиева. „

Под звуците на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, на централния площад „20-ти юли“ дефилираха участниците в празничното шествие.

Приветствия отправиха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова и кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. „Празникът е една от традициите ни, която поддържаме с обич. За нас следват най-прекрасните, най-уханните дни, съчетали природната красота с красотата на Цариците на розата. Последните години не са леки за производителите и преработвателите на маслодайна роза. Въпреки това всички те работят здраво, не се плашат от трудностите. Днес, скъпи съграждани,  изказвам нашето уважение към тях. Тези хора заслужават нашата почит, аплодисменти за тях!“, каза кметът. Той връчи 24-каратовата златна роза на Антония Лалова.

Празникът на розата в Карлово ще завърши с  концерт на военния духов оркестър към 61-ва Стрямска бригада и на рок формациите „Сутура“ и „Тангра“. Организаторите посочват, че заради очакваните дъждове концертът няма да се проведе на централния площад, а на сцената на карловското читалище. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна