Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 дни в приказния свят на куклите на фестивала в Ямбол

Куклено-театралния фестивал "Михаил Лъкатник" в Ямбол (снимката е илюстративна)
Снимка: БТА

За 23-ри път Ямбол е домакин на Куклено-театралния фестивал "Михаил Лъкатник". Откриването на фестивала е в понеделник- 29 май и в продължение на четири дни, както малките, така и порасналите вече зрители, ще могат да се потопят в приказния свят на куклите.

Всеки град си има своите дни, своите празнични дни. За Ямбол това са дните на куклено театралния фестивал Михаил Лъкатник. 

"В първия ден е празничното шествие, а в 17,30 е официалното отриване пред Кукления театър, тогава ще представим и наградените от Литературния конкурс", разказа в "Закуска на тревата" директорът на кукления театър Георги Митев във Ямбол Елена Дойчева.

Най-важната част от фестивала е конкурсът, в който театрални трупи от цялата страна представят своите спектакли и очакват оценката на зрители и публика. Тази година в театралната програма са включени 9 постановки.

Стотици спектакли са изиграни на сцената на ямболския куклен театър от 1971 година, когато е било първото издание на фестивала. Артисти, режисьори, композитори и сценографи са получавали награди за творчеството и таланта си.

Фестивалът Михаил Лъкатник има привилегията да е единствения в страната, който поддържа и литературния конкурс.

Текстовете на номинираните и наградените пиеси се издават в специален сборник, който носи заглавието Приказна фиеста. Тази година от печат излиза неговото 11 издание. Вече 20 години редактор е директорът на ямболската библиотека Димитър Бечев.

Най- удовлетворени в тези празнични театрални дни са децата и техните родители, които заедно изпълват салона и се потапят в магията на куклите. Извън залата - на улицата и в парка фестивала отново предлага своите изненади.

Фестивалът продължава до 1 юни, когато ще бъдат раздадени и театралните награди.

Куклено-театралният фестивал „Михаил Лъкатник“ се провежда с подкрепата на Министерството на културата, Съюза на артистите в България, общините Ямбол и Тунджа.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени