Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за клавирната педагожка Лидия Кутева

пиано

Праз 2023 г. отбелязваме 100-годишнината от рождението на една забележителна личност в музикално-изпълнителското ни изкуство - Лидия Кутева. Тя е изтъкнат клавирен педагог, подготвила плеяда български пианисти, познати у нас и чужбина - достатъчно е да споменем имената на Павлина Доковска, Жени Захариева, Ермила Секулинова, Мариана Гюркова, Стефан Драгостинов, Юлия Ценова, Константин Цеков, Атанас Атанасов, Лора Чекоратова, Ася Златкова, дори известния ни драматичен актьор Рашко Младенов. Тя ги учи не само да свирят на този великолепен инструмент, пианото, но и ги запознава с богатството на музиката.

Най-известната ученичка на Кутева, Павлина Доковска, казва:
“Тя възпитаваше у нас тази душевност, която да ни направи съпричастни със света на музиката, за да можем да го интерпретираме успешно. Тя стимулираше интересите ни във всички сфери на човешкото познание. Тя ни внуши, че музикалното поприще не е просто професия, а начин на живот, начин на мислене, който изисква във висша степен дисциплинираност, отговорност,  жертвоготовност. (...) Лидия Кутева обичаше силно и искрено своите ученици - безусловно, безкористно, всеотдайно. Нейната щедрост ни учеше и нас да бъдем по-добри и по-всеотдайни. Тя стана наша духовна майка.“

Тези думи на Павлина Доковска за Лидия Кутева обясняват защо всички нейни ученици я наричат “мама Лида".

Лидия Кутева е родена на 6 май 1923 г. във Варна. Завършва Музикалната академия при проф. Панка Пелишек. Стажува в училището "Гнесини“ в Москва, дълги години преподава в софийското музикално училище "Любомир Пипков“ и в Музикалната академия, в Благоевградския университет, където става доцент, а през последните години от живота си работи в Никозия, Кипър.

Богатият си опит като преподавател споделя в "Начална школа за пиано" - труд, който и днес е в основата на българската клавирна школа. Лидия Кутева е автор на редица детски и юношески клавирни сборници. Умира през 2004 г.

В нейна памет Павлина Доковска учреди ученическа стипедндия за млади пианисти „Лидия Кутева“ с помощта на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“.

В Златния фонд на БНР е запазено интервю с Лидия Кутева, в което тя говори за творческите си търсения в областта на клавирната педагогика. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!