Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър очаква от ЕС мерки за ограничаване на миграцията от Турция

Снимка: Pixabay

Кипър очаква ходове от Европейския съюз към Турция веднага след изборите в нея, за да се намали миграционният натиск към острова. Влезлите незаконно в страната са се увеличили с 490% през последните седем години, показват данните на вътрешното министерство.

Правителството в Никозия инвестира на европейско ниво в Плана за действие за Източното Средиземноморие за постигането на съществени резултати по въпроса за нелегалната имиграция, заяви вътрешният министър Константинос Йоану.

Той посочи, че Кипър очаква чрез плана, който се подготвя, Европейският съюз да използва всички свои инструменти и дипломатически подход към Турция, за да се ограничи основният мигрантски маршрут от нея към острова.

Ясно е, че Анкара улеснява пристигането на граждани на трети страни, най-вече от Африка, като студенти в учебни заведения в северната част на острова, след което те преминават през „зелената линия“, каза Йоану. 

От началото на годината досега над 3700 души са влезли незаконно в Кипър по този начин, което е 95% от целия мигрантски поток, а 70% от тях са били със „студентска виза“, показват данните на вътрешното министерство.

Граждани от трети страни злоупотребяват със системата за убежище, като нямат основателна причина да кандидатстват за международна закрила в Кипър, каза още министърът. 96% от подадените през миналата година молби са получили отказ.

Само за 3 дни през тази седмица в Кипър пристигнаха 4 лодки от Сирия с почти 100 мигранти.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна