Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Константинов: Казийски може да е импулс, исках Соколов още сега

Снимка: БФ Волейбол

Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов коментира ситуацията с Матей Казийски, който все още не е заявил официално дали ще играе с екипа на "трикольорите" това лято.

"Матей е достатъчно голям и разумен човек, за да прецени. Дайте да го оставим да вземе своето решение. Това не ни влияе. Нямам някакви очаквания дали Матей ще се съгласи или. Трябва на спокойствие да прецени дали да се върне. Добре дошъл е. Не очаквайте, че един човек може да промени толкова много един отбор. Матей е едно явление в световния волейбол. Може да бъде импулс и стимул не само за феновете,у но и за поколението волейболисти, които сега растат. Той може да бъде един пример. Това е ролята му, ако се върне за олимпийската квалификация и Европейското първенство. Не трябва да го товарим с очаквания, че само той може да промени физиономията на отбора. Може да се промени, но само с общи усилия", заяви специалистът пред медиите.

Константинов говори и по темата за отсъствието на Цветан Соколов от мачовете в Лигата на нациите.

"Исках Цветан Соколов да играе в тези турнири, а той реши да почива. Не е въпрос на някакъв конфликт, просто разминаване във вижданията. Моето желание беше Соколов да играе в първите два турнира от Лигата на нациите, а неговото желание беше да почива. Разминават ни се вижданията, но нямам инструменти, а и желание да карам някой насила да играе за националния отбор. Ще преценя дали да го извикам за Европейското първенство и олимпийската квалификация от това, което видя от състезателите, с които разполагаме в момента. Трябва да има някакъв ред, за да се разделят състезателите на две групи. Едната група са тези, които са поели вече ангажимент да играят за националния отбор в този олимпийски цикъл. И има друга група волейболисти, които са се отказали от националния отбор, но в даден момент може да имаме има нужда от тях. Бихме ги поканили и те могат да преценят да дойдат ли или да не дойдат. Когато си поел ангажимент за един олимпийски цикъл, изиграваш го и след това казваш "Повече без мен! Правете отбора за следващия олимпийски цикъл без мен." Тогава всеки един треньор може да планира и започва да работи с друг състав, който да достигне оптималното си състояние в края на олимпийския цикъл. Само така се прави отбор. Ако всяка година един или двама-трима, решат самостоятелно "Аз искам да почивам", това руши отбора и руши всичко, което е изградено до момента. Един човек да го няма от състава, това променя цялата игра. Когато си поел ангажимент, трябва да го спазваш", каза още селекционерът на България.


По публикацията работи: Христо Денев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна