Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 200 възстановчици на битки, занаяти и обичаи от античността в 17-ото издание на „Орел на Дунава“

Повече от 200 възстановчици на битки, занаяти и обичаи от античността ще се включат в 17-ото издание на фестивала „Орел на Дунава“. Той ще се проведе от 9 до 11 юни в древноримското селище Нове край Свищов. Посетителите ще се върнат във времената от първи до седми век след Христа, благодарение на реанакторските групи от 5 държави. 

„Орел на Дунава“ е най-старият фестивал за исторически възстановки на Балканите и се превърна във водещ форум за среща на любителите на античността от различните краища на България и Европа. Естествен декор на фестивала е реставрираната антична крепост Нове край Свищов, която е най-добре проученият, запазен, а вече и най-добре експониран римски военен лагер в граничните североизточни провинции на някогашната Римска империя. 

„Орел на Дунава“ се провежда за 17-а година. По него работят Община Свищов, Съветът по туризъм и Историческият музей в крайдунавския град. За тазгодишното мотото и най-очакваните демонстрации организаторът на фестивала Стефан Проданов разказа: 

„Рим и варварите – разделяй и владей“. Демонстрации ще има - представителите на всички групи, които ще имат няколко гладиаторски двубои. Ще има най-различни ритуали – например по полагане на военна клетва“.  

В Свищов за „Орел на Дунава“ идват възстановчици от Италия, Румъния, Великобритания, Сърбия и групи от България, а за публиката са предвидени множество атракции. Сред тях е възстановката на грандиозната битка „Рим и варварите“, разказа историкът Марин Маринов:  

„Различните варварски племена и общности, с които е воювала империята през късноримския и ранновизантийския период на късната античност - траки, даки, готи, сармати, хуни. Много интересна и вълнуваща комбинация, доста впечатляващо шоу, което си заслужава да се види на живо – сблъсъците между Римската империя и варварите“.   

На фестивала в Свищов се представят готите, а участниците в него се връщат векове назад, споделят двама от възстановчиците Димитър Спасов и Георги Йорданов: 

„През пети век готите правят тук една своя държава с функции на федерат – държава, която охранява границите на вече източната Римска империя и Нове става тяхна столица. Това е след като е разбит хунския съюз на Атила. След смъртта на Атила тук се установяват готи с техния лидер Теодорик Велики. Малко преди това в един друг период тук епископ Волфила е превел на готски език светите книжа – евангелието, така че от тук тръгва на север християнизацията“, разказва Димитър Спасов. 

„Вълнуващо е на мястото, където е създадено и ползвано преди хиляди години, да се облечеш по начин, по който са се обличали тогава, да правиш нещата, които тогава са правили. Говориш с хората от името на 1000 години назад. Тръпката си заслужава и който не го е изживявал, не се е потапял в дълбините на историята, не може да разбере за какво става дума“, допълва Георги Йорданов.  

В дълбините на историята зрителите в „Орел на Дунава“ ще могат да се насладят на виртуозна конна езда, да наблюдават парадния строй на легионерите, ще видят огнено шоу и танцовия спектакъл на нимфите, разказва историкът Марин Маринов:  

„Макар и под формата на танц зрителите могат да видят някои от вярванията на древните римляни. Нимфите са същества, които обикновено те си представят като красиви жени или момичета, които са художествените персонификации на езера, реки, гори. Те съответстват на това, което днес наричаме феи или самодиви. Във вярванията на древните племена и народи има доста сходни елементи“.   

Ще бъдат показани древни изкуства, антични занаяти и спортни игри. Ще има ателиета и работилници за малките фенове на историята, антична кухня, от която да опитат посетителите, гримьорско студио с макиажа на римската матрона, обясни Стефан Проданов: 

„Керамиката, ковачеството, сарачеството, дърводелството, дърворезбарите – занятия, които ще бъдат представени на публиката в съвременен вид, но ще бъдат облечени като антични занаятчии. Представяме презентации и състезания за римска кухня по антични рецепти, всяка група ще представи своите възможности. Ще работят с деца, ще могат да бъдат рисувани. Презентации на римските прически, които са запазени най-вече от каменните пластики и от рисунки по стени в градове като Помпей“.  

Посетителите на античния фестивал „Орел на Дунава“ от 9 до 11 юни могат да направят разходка с гид из Нове, при което ще научат повече за възникването, разцвета и упадъка на римския легионен лагер и късноантичния град, ще видят римското подово отопление, щаба на легиона, пристройката за кръщение до църквата и римската военна болница. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна