Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плакет на вицепрезидента за Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето

Снимка: Прессекретариат на президента

Илияна Йотова удостои с плакет на вицепрезидента Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Отличието е знак на признание за активната дейност в отстояване правата на децата и подобряване на техния живот, се посочва в съобщение от прессекретариата на президентството.

Днес - в Деня на детето, вицепрезидентът прие на "Дондуков" 2 членовете на съвета и ръководството на ДАЗД, с които са обсъдени въпроси, които вълнуват децата – от физическия и психически тормоз в училище, необходимостта от реформа на образователната система, до теми от политическия дневен ред на България.

Вицепрезидентът пожела на децата да мечтаят смело, да запазят критичния си поглед към света, да отстояват мнението си дори когато срещат съпротива. "На 1 юни винаги отправям и едно пожелание към себе си – да живея така, че детето, което някога бях, да не се срамува от възрастния, който съм днес", заяви Илияна Йотова.

От Съвета на децата връчиха на вицепрезидента обръщение по случай 20-годишнината си и Международния ден на детето. "Ние, децата, искаме да кажем, че имаме право да бъдем щастливи, да бъдем защитени, да учим, да играем, да мечтаем! Да мечтаем освен Съвет на децата да има и свят на децата – свят, в който царува любопитство, търпение и безкористна любов… Всяко дете има необходимост да вижда около себе си примери как да бъдем състрадателни, да се уважаваме, да вярваме в себе си, да подаваме ръка на по-слабия и да се учим от по-добрия", се казва още в обръщението.

Основната цел на Съвета на децата към ДАЗД – пряк диалог с децата:

Съветът на децата е създаден през 2003 г. като консултативен орган към председателя на ДАЗД. Неговата цел е да насърчи детското участие в процесите на изработване на политики и вземане на решения, свързани с живота и развитието на децата. В съвета има представители на 28-те административни области в България, включени са и деца от уязвими групи, както и деца, получили международна закрила в нашата страна, посочват от прессекретариата на президента.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна