Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският павилион на биеналето във Венеция - успешен и ефектен

Снимка: БТА

Българският павилион на Венецианско архитектурно биенале 2023 е класиран в Топ 10 на най-впечатляващите експозиции на световния форум. Селекцията е изготвена от Artribune - най-голямата и популярна медийна платформа за култура и съвременно изкуство в Италия. Освен България, в класацията попадат още Швейцария, Канада, Австрия, страните от Скандинавския полуостров, Словения, Чехия, Узбекистан, Латвия и Литва. 

Селекцията включва 10 успешни и ефектни павилиона както по отношение на визуалното оформление, така и на концептуалната яснота. Инсталацията в павилиона на България разказва за обезлюдяването на една страна, която някога е била земеделска, и за опустяването на селата, а в някои случаи и на градовете. Снимките на Александър Дюмарей документират изоставените училища в една страна, която е загубила хиляди свои граждани през последните 40 години. 

Обезлюдяването е глобален проблем, който засяга не само България, но и целия свят, напомнят от Камарата на архитектите в България. Заради обезлюдяването все по-малко деца посещават учебни занятия. Голяма част от инфраструктурата и обществените сгради като училища, читалища, театри остават празни и неизползваеми. Проблемът води след себе си много негативни последици, затова участниците в дискусията се фокусираха върху намирането на решения и разглеждането на различни варианти за преодоляването на проблема. Предложени бяха разнообразни решения, включително създаването на нови пространства, културни центрове, туристически обекти, развитие на местно производство, дигитализация и производство на различни източници на енергия.

Интервю на Даниела Големинова с архитектите Борис Тикварски и с Божидара Вълкова, част от проекта, в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна