Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белошипи ветрушки отпътуват към Спасителния център за диви животни в Стара Загора

белошипа ветрушка
Снимка: Стоян Радев

Новоизлюпени белошипи ветрушки в столичния зоопарк ще отпътуват към Спасителния център за диви животни в Стара Загора. След кратък престой там, птиците ще бъдат настанени в адаптационни волиери, откъдето ще бъдат освободени в природата. 

Подпомагането на популацията на белошипата ветрушка е възможно благодарение на проекта “Живот за белошипата ветрушка”, чийто бенефициент е сдружение “Зелени Балкани”.

Столичният зоопарк е партньор на природозащитната организация в осъществяването на целите по опазване и увеличаване на новосформираните колонии на белошипа ветрушка.  

Птицата е от вида “малък сокол”. Мъжкият и женската се различават по това, че перата на мъжкия са кафяво-сиви и без петна по тях за разлика от оперението на женската, което е петнисто. Белошипата ветрушка е добър съюзник на хората в борбата с неприятелите в селското стопанство, тъй като изяжда огромно количество дребни мишки и мишковидни гризачи храни се с насекоми като скакалци и щурци, които иначе изяждат посевите.  

При наличие на белошипи ветрушки по земеделските площи като пасища и открити пространства отпада нуждата от химикали за борба с вредителите. Това подпомага по-високото качество на посевите и тяхното благоприятно влияние върху здравето на хората.  

Птицата някога е била сред най-многочислените хищни птици в Европа. Днес, в резултат на интензификацията на земеделието, изоставянето на земеделските земи, загубата на места за гнездене и интензивното прилагане на пестициди, бъдещето на белошипата ветрушка остава несигурно.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна