Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Ушев представя ретроспективна изложба във френския град Анси

4
Снимка: Facebook/teddy.ushev

Голяма ретроспективна изложба на световноизвестния български аниматор и режисьор Теодор Ушев ще бъде отворена за посетители от днес в средновековния замък в Анси. “Материя на паметта” ще продължи до 2 октомври т.г. и в нея в 18 огромни зали ще бъдат показани над 250 експоната – изследователски рисунки, скици на сценарии, тетрадки, фази на анимация, предмети от личния архив. Освен това от 1 до 7 юни ще се състои лайф пърформанс на твореца.  

Представянето на автора ще бъде подчертано с прожекции на няколко негови филми, което ще позволи на посетителите да наблюдават прехода от неподвижното към движещото се изображение и да разберат артистичния му подход”, казаха от Българския културен институт в Париж.

На голяма стена, поръчана за изложбата, ще бъде излъчена филмовата трилогия “ХХ век”, придружена с илюстрирани книги, плакати и инсталации на Теодор Ушев.

Изложбата е финансирана от канадското и от френското правителство и по-късно ще бъде показана в Монреал. Партньор на събитието е Българският културен институт в Париж. Официалното откриване ще се състои на 8 юни.

Свързани публикации: 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна