Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над десет хиляди се включиха в шествието за Празника на розата в Казанлък (Снимки и видео)

| обновено на 04.06.23 в 18:28

С най-голямото карнавално шествие у нас завършиха 120-ите Празници на розата. Близо 10 хиляди души от цял свят се включиха в дефилето в Казанлък.

Кулминацията на тържествата по традиция в неделния ден започна от розовите градини между Казанлък и Крън, където се проведоха ритуалите по розобер и розоварене. Президентът Румен Радев, придружаван от своята съпруга Десислава Радева, депутати, дипломати на различни държави, гости от девет побратимени града на Казанлък уважиха празника.

По традиция Фестивалът на ароматното цвете е ознаменуван от най-голямото градско дефиле в страната по централните улици на Казанлък. Тази година в него се включиха рекорден брой от близо 10 хиляди участници от цял свят. След пандемичните години се завърнаха и множеството гости от Азия. 

"Има дни в годината, в които географският център на България се превръща в център на света, обединил хора от цял свят, дошли, за да се насладят заедно на красотата", каза в словото си президентът. 

Кметът Галина Стоянова приветства всички гости на празника. Тя подчерта, че района "природата е дарила с ухание, с красота, с единение и с радост, а казанлъшката общност е обединена и представя "най-хубавото нещо в нашата държава - розата".

В пъстрото карнавално шествие, което премина по централната улица на Казанлък, се включиха хиляди участници. Традиционно то беше предвождано от 55-тата Царица роза Кристина Попова и нейните подгласнички Нона Ангелова и Дебора Маркова, придружавани от малките Принцеси на розата.

За пръв път в шествието се включиха в своите народни носии представители на побратимените градове на Казанлък от цял свят. Костюмите са изработени от екипите на местното Народно читалище “Жар” и Народно читалище “Пробуда 1920” в село Копринка по идея на кмета Галина Стоянова.

Като предстои още три града да се побратимят с града на розите от Виетнам, Иран и Полша, каза Стоянова. 

В продължение на час в карнавална редица дефилираха както местни училища, детски градини, ансамбли, спортни отбори, читалищни формации, така и гостуващи състави от България и чужбина.

В карнавалното шествие участваха и почти 50 бивши носителки на короната на Царица Роза и техни подгласнички. Те се включиха по покана на Община Казанлък и на екипа на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, които съвместно създадоха и книгата-албум “Царица роза”, описваща историята на престижния конкурс и спомените от него на носителките на отличието.

По централната улица на града премина и най-дългата рисунка на Казанлък, създадена по проект на местната галерия “Ателието”, която беше завършена на 1 юни, а в създаването и се включиха стотици деца и възрастни от Града на розите. 

На финала Царица Роза Кристина Попова отправи благословия за здраве и успех на казанлъчани и гости.

По публикацията работи: Иван Славов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна