Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиеса в подкрепа на жителите на изселвано заради въгледобив село

Тази вечер от 18.30 часа пиесата "Земя на копнежи" ще гостува в Народно читалище "Св. Климент Охридски 1858" в Стара Загора. Спектакълът вече спечели публиката на "Сълза и смях" в София, а сега младият творчески екип ще се срещне с местната публика в един от районите, вдъхновител на творбата. Входът е свободен. Театралната постановка е в партньорство с екологично сдружение "За Земята" и е в подкрепа на исканията на жителите на българското изселвано заради въгледобив село Бели бряг за получаване на справедливи обезщетения.

"След всяко представление, аз с колеги от "За Земята" винаги провеждаме дискусия, с която да додадем от реалната част, да обясним на хората какво реално се случва в Бели бряг, защо тази тема е важна", каза пред БНР Симеон Горов - координатор на "Енергия и климат" в "За Земята". 

Хората са изненадани, че тази история съществува в България в наши дни, посочи той в интервю за предаването "Преди всички". И обясни:

Село Бели бряг

"Бели бряг е едно село на пътя на "Мини Марица Изток" - това са терени, които още преди промените са предвидени за изселване и поемане от мините за добив на въглища. Още от тогава хората са информирани, че ще трябва да напуснат родните си домове и да се преместят другаде. Но през всичките тези години този процес и се отлага, и се забавя по различни причини. Хората през цялото време са в една невъзможност да развиват установения си живот".

По думите му хората нямат право да модернизират и модифицират домовете си. С времето домовете, които горе-долу могат да се поддържат фактически, също започват да губят от стойността си, което в последствие мините използват, за да предлагат по-ниски обезщетения, добави той. На хората не се предлагат справедливи обезщетения, подчерта Горов и добави, че с тези обезщетения хората не могат да си вземат нещо еквивалентно в съседно населено място. А държавата бездейства, смята той.

Като се запознах с историята, видях една държавна репресия, което ме шокира, спомня си Горов. И изрази надежда:

"Искрено се надявам арогантността да отстъпи и здравият разум да надделее". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна