Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват обновения площад "Вацлав Хавел" тази вечер

Снимка: fb/Софийски дискусионен форум

Тази вечер от 18:30 часа район "Средец" в партньорство със Софийски дискусионен форум организира официалното откриване на площад "Вацлав Хавел" под надслов "Четем и пеем на обновения площад "Вацлав Хавел". Площадът представлява малък триъгълник, който се намира срещу централния вход на парка на Военната академия. 

"Това беше много голяма битка. Тя започна преди три години и половина", каза пред БНР инициаторът от Софийския дискусионен форум Петър Стойнов. 

"Часове ни делят от откриването, а на площада трябва да се извършат още строителни работи. Да се надяваме, че в 18.30 ч. всичко ще е наред", каза той в предаването "Хоризонт до обед".

Хавел е човекът, който разбута духовете в бившия Съветски блок, подчерта Стойнов и добави, че той е могъл да си мълчи, да се сниши и да си живее живота, защото произлиза от достатъчно богато семейство. 

"Необхоидмостта от промяна не може да бъде само мечта на интелектуалците, трябва да я иска цялото общество", цитира Стойнов думи на Хавел.

Щастлив съм, че успяхме да го направим, каза от своя страна районният кмет Трайчо Трайков. И продължи:

"От 30 години декларираме, прегърнали сме, вярваме в определени ценности, свързани със свободата на хората, принадлежността ни към западния свят и култура, но разхождайки се из града ни човек трудно може да разбере за това. Това е голямата картина. Детайлите бяха доста съществени. Освен че намерихме неименовано място, първо трябваше да променим градоустройствения му статут, така че то да бъде площад. Това беше просто една автобусна спирка и няколко изпочупени плочки около едно прекрасно дърво. /.../ Вече можем спокойно да представим всичко това". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!