Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще е призвано да сложи ако не край, то поне спирачка на институционалната криза, категоричен е политологът

Огнян Минчев: Олигархичните кръгове ще заемат враждебно отношение към основни дейности на правителството

"Това правителство не може да разчита и на 1 ден толерантност"

Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

"Създаването на това правителство, да се надяваме, че ще приключи успешно в НС, е призвано да сложи ако не край, то поне спирачка на развитието на институционалната криза. Ако не бъде преодоляна чрез спешни решения, включително и с мнозинство, което предполага конституционни промени, можем да наблюдаваме преход не просто от политическа към институционална криза, но от институционална към конституционна криза, което ще има драматични последствия за демократичното бъдеще на България". 

Това коментира пред БНР политологът Огнян Минчев.

"Създаването на това правителство беше изключително трудно и драматично, преди всичко поради факта, че в продължение на 3 години ние навлизаме все по-дълбоко в политическа криза, която премина в институционална криза. Измеренията на институционалната криза започнаха с това, че едно управление, което е служебното управление, което е предвидено да бъде краткотраен преход между един и друг парламентарен мандат за управление, се превърна почти в норма на управление на страната през по-голямата част от този период. Несъгласието и конфликтът между основните политически сили доведоха и до там, че на практика политическата криза на практика се превърна в институционална криза, засягаща и други клонове на властта. Навлязохме и в криза на съдебната власт с конфликтите по повод приоритета за освобождаване на главния прокурор. Този приоритет няма само личен харатктер, а това е приоритет, който се отнася до цялостния статут и цялостната рамка на функциониране на съдебната власт", обясни той.
За връчения днес втори мандат от президента Радев на ПП-ДБ, Огнян Минчев коментира: "Този път той не си позволи оценки, остана в рамките на процедурната лоялност към това, което трябва да бъде извършено. Той не се ръкува с дошлите при него политици - това показва, че неговото отношение към изпълнението на мандата, независимо от променения тон, остава същото, като преди седмица". 

Отсъствието на Мария Габриел при връчване на мандата може да бъде обяснено с обстоятелството, че мандатоносителят е ПП-ДБ, коментира политологът и добави, че от процедурна гледна точка Габриел не е задължена да присъства. От съдържателна гледна точка обаче е очевидно, че има проблем в създаването на това ново правителство: 

"Този проблем е дисбалансът в разпределението на портфейлите в кабинета между двете основни политически сили. От ПП-ДБ предпочетоха те да поемат цялата отговорност и да поставят свои хора на всички ключови позиции в правителството. Интересно е, че от страна на ГЕРБ се съгласиха с това и не поставиха условия за своето по-разширено участие. Това е в известен смисъл и опасно, защото при определена криза, свързана с това управление, отказът да се носи отговорност от едната страна може да направи това правителство допълнително по-крехко. Подобна опасност трябва да бъде взета предвид, когато оценяваме факта, че ПП-ДБ са с всички основни министри, с изключение на г-жа Габриел". 
Според него този кабинет не може да разчита на 100 дни толерантност, не може да разчита и на 1 ден толерантност. Той смята, че олигархичните кръгове на българското задкулисие в момента ще заемат враждебно отношение към основни дейности, които това правителство ще трябва да изпълнява:

"Конфликтът между това статукво, което се формира в резултат от трите години дълбока политическа и институционална криза от една страна и новосъздаденото правителство от друга страна ще бъде безмилостен и ще има много дълбоки измерения. Освен измерения, свързани с геополитическата ориентация на страната, ще има и много сериозни конфликти и не непременно публични, свързани с обстоятелството, че всички основни ключови олигархични фигури от задкулисието през последните 3 години се преориентираха, като напуснаха вече нефункциониращата властова ос между ГЕРБ и ДПС в полусянка и се групираха около президентската институция, защото президентът беше човекът, който беше новият център на власт". 

Ако не се формира публично ос Румен Радев - "Възраждане", то тя ще функционира прагматично по множество проблеми на управлението, смята Огнян Минчев. 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна