Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Танева: Овластяването е различно от овладяването

"Да се стремим към това да имаме редовни органи на власт, всички имаме интерес"

Доц. д-р Албена Танева
Снимка: БГНЕС

"Овластяването е различно от овладяването... на държавата. ... Успешни са онези политици, които не се отнасят към държавната власт като "сега ми е паднало".

Така започна коментара си на политическата ситуация в страната и предстоящото гласуване в парламента на правителството "Денков-Габриел" доц. Албена Танева, преподавател по публична администрация.

Тя подчерта, че нормалната среда на парламентарна демокрация е да има устойчиви институции, които да се развиват и укрепват, което е контрапункт на онова, което беше в разбирането за държавата "като еднолична корпорация и управление на самолет".

"Умни са онези политици, които разбират, че не са еднодневки в политическия живот и ролята им е да могат да предлагат решения, когато ги критикуват да се поправят. Този тип енергия - да знаем, че има контрол - публичността е нашият шанс", посочи още доц. Танева.   

Според Албена Танева атакуващите предварително правителството на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС са сбъркали:

"Когато на някой нещо не му се получава, тогава започва да крещи. Никой няма да пострада, ако се справя (кабинетът "Денков-Габриел") добре. Предпоставка за това е да спазва правилата, за които всички сме се съгласили. Ние имаме общи правила. ... Нека да се стремим към това да имаме редовни органи на власт, всички имаме интерес".

Интервюто на Диана Янкулова с Албена Танева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени