Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев поиска имунитетите на двама депутати от "Възраждане"

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор на Иван Гешев внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народните представители В.В. и А.Г. по предложение на Софийската районна прокуратура, съобщават от държавното обвинение.

Срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийския районен съд за телесна повреда и хулиганство. Съдът е спрял делото на 9 декември 2021 г., тъй като А.Г. е избран за народен представител в 47-ото Народно събрание, а В.В. е избран за общински съветник. С определение от 16 август 2022 г. на същия съдебен състав наказателното производство по делото не е възобновено, защото В.В. е останал лице с имунитет, а "за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими".

Пред БНР лидерът на "Възраждане" потвърди, че става дума за двама депутати от партията - Веселин Вешев и Ангел Георгиев.

Срещу тях има внесен обвинителен акт в Софийския районен съд за нанасяне на лека телесна повреда по време на протест през януари 2020 година.

Наказателното производство срещу двамата е било спряно в края на 2021 след избора на Георгиев за депутат и на Вешев за общински съветник. Сега от Софийската градска прокуратура предлагат да бъде подновено производството.

"И двамата имат обвинения от 2020 година, когато започна протестът срещу режима на ГЕРБ и т.нар. патриоти", каза Костадинов и напомни, че двамата са били арестувани тогава от полицията. Той добави, че и двамата депутати искат тези дела да продължат, "за да бъдат спечелени". Според Костадинов имало ясни свидетелства, че те не са посягали на полицаите. Лидерът на "Възраждане" допусна, че искането на имунитетите може да е опит за сплашване преди протеста срещу съставянето на правителство, но каза че партията му вече не може да бъде притискана.

В съобщението на прокуратурата се казва, че от април тази година двамата са обявени за народни представители и отново се явяват лица с имунитет. Продължаването на наказателното преследване срещу народните представители е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие от тяхна страна, уточняват от прокуратурата.

Ето какво се посочва в съобщението от прокуратурата: "Срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийски районен съд (СРС) за извършени от всеки един от тях престъпления по чл. 131, ал. 2, т. 4, вр. чл. 130, ал. 2 НК и по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

С определение от 09.12.2021 г. на СРС, наказателното производство по делото е спряно, тъй като А.Г. е избран за народен представител в 47-то Народно събрание, а В.В. е избран за общински съветник.

С определение от 16.08.2022 г. на същия съдебен състав наказателното производство по делото не е възобновено. Мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-то Народно събрание на 02.08.2022 г. за А.Г. да е отпаднало основанието за спиране на наказателното производство, то за В.В. не е отпаднало, тъй като към този момент все още се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. А.Г. и В.В. са обявени за народни представители и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явяват лица с имунитет.

Продължаването на наказателното преследване срещу народните представители е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие от тяхна страна, съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!