Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Любенов: Ако този ВСС започне процедура за нов главен прокурор, това ще взриви управлението

"Новото правителство няма да има и ден толерантност"

Милен Любенов
Снимка: Мария Филева

"Ожесточените дебати и поведението на президента от днес показват, че новото правителство няма да има ден толерантност и ще има яростна опозиция. Войната в Украйна промени драстично и средата за сигурност, и вътрешната политика, включително и в структурите на политическото задкулисие, организираната престъпност и корупционните механизми".  

Това каза пред БНР политологът доц. Милен Любенов. 

И допълни, че в правителството ще има много вътрешни предизвикателства, затова е трудна прогнозата за неговата работа заради многото неизвестни. 

"В един момент можем да изпаднем в ситуация на вътрешно напрежение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с оглед на развитие на процесите в прокуратурата. Ключово ще бъде дали ще има опит този Висш съдебен съвет да започне процедура по избор на нов главен прокурор. Ако това се случи, това ще взриви управлението". 

Според него поведението на Румен Радев ще сплотява коалицията и ще има мобилизиращ ефект, а това на ДПС той определи като очаквано - "те ще се опитат да бъдат в ролята на този фактор, който ще дава гаранции за конституционно мнозинство". 

В предаването "Нещо повече" доц. Любенов подчерта, че не очаква скорошни успехи, които да стабилизират правителството в рамките на три-четири месеца

По думите на политолога президентът има дългосрочни политически амбиции

Той поясни, че "Възраждане" не могат да растат електорално с крайно яростна реторика, защото научно е доказано - радикалните партии получават електорален прираст, когато са по-умерени, а агресията отблъсква хората. 

"БСП вижда шанс. Оставайки като опозиция, партията може да преживее оздравителен процес и да привлече част от изгубените избиратели. Това могат да направят с умерена политика". 

Интервюто на Людмила Железова с доц. Милен Любенов в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна