Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Балчик започва хоровият фестивал "Черноморски звуци"

Снимка: chernomorskizvutsi.com

От 7 до 11 юни Балчик отново ще се превърне в "пеещ град". Международният хоров фестивал "Черноморски звуци" ще се завърне след трудните времена на пандемията, за да събере на всички познати сцени край морето хорови състави от България, Полша, Нидерландия, Словакия и Израел - певци и диригенти, готови да споделят опита си и музиката, която създават.

"Международният хоров фестивал „Черноморски звуци” е истински празник на песента, морето, хармонията, красотата и приятелството. Голямата цел на фестивала е да изгради мостове между нации, култури, композитори, диригенти и хорове от цял ​​свят." - това четем в официалния сайт на форума.

Хор „Черноморски звуци“ - Балчик

Журито, което ще определи наградите в конкурсната програма, тази година е в състав:

  • д-р Валентина Георгиева - диригент на смесен хор „Черноморски звуци“, ръководител на детски вокални формации, председател на Сдружение „Музикален свят – Балчик“, създател и артистичен директор на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“;
  • Дарина Кроснева - диригент на Хора на Варненските момчета и младежи повече от 40 години;
  • Яна Делирадева - диригент на хор “Детска китка” - Пловдив
В рамките на форума и тази година ще има творчески работилници - на Яна Делирадева и на д-р Валентина Георгиева, с която всички гости разучават химна на хоровия фестивал "Черноморски звуци".

Жителите и гостите на Балчик ще могат да аплодират певците на открити и закрити сцени. Откриването на 7 юни от 19 часа, съпроводено от първия фестивален концерт, по традиция е на сцена "Нимфеум" в Културен център "Двореца". Галаконцертът и връчването на наградите ще се състои в събота, 11 юни, от 18 часа на площад "21 септември". Организаторите предвиждат пряко излъчване на концертите в интернет.

Всичко най-интересно за предстоящите събития артистичният директор на хоровия фестивал в Балчик д-р Валентина Георгиева разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!