Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Христов: Спешно трябва да се размрази проектът "Белене", там са инвестирани милиони

| обновено на 07.06.23 в 14:23
Снимка: BGNES

Спешно трябва да се размрази проектът "Белене", защото там са инвестирани милиони. Това мнение изрази във Варна бившият министър на енергетиката Росен Христов, който участва в Международната ядрена конференция "Булатом", посветена на българската атомна енергетика. Той посочи, че оборудването на атомната електроцентрала е в добро състояние, но поддръжката коства милиони разходи всяка година. Актив за 2,5 млрд. лева стои неизползван, подчерта Христов.

Доклад, който представя възможностите на България в енергийния сектор, ще бъде представен в Народното събрание. По думите му добър вариант е внедряването на повече възобновяеми източници на енергия, защото така ще покрием изискванията на ЕК и същевременно ще имаме евтина енергия. От Европейската комисия са готови да намалят изискванията за редуциране на вредните емисии, за сметка на повече възобновяеми източници, подчерта той и изрази надежда депутатите да подкрепят предложението.

Никога България не е била на такова ниво на лидерство и на партньорство в сферата на енергетиката с държавите от региона, оставяме летящ старт на сегашния екип на министерството, каза бившият министър на енергетиката.

Даниела Стойнова разговаря с Росен Христов, бивш министър на енергетиката:


По публикацията работи: Елисавета Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени