Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„На Зелено“ – Фестивал на Бедечка - идея, което обединява

Димана Шишкова и Мирчо Христов
Снимка: Иван Русланов

В средата на юни – от 15-ти до 18-ти, в Стара Загора ще се проведе „На Зелено“ – Фестивал на Бедечка.

На него ще се комбинират урбанизъм, спорт, изкуство, музика… Организаторите си поставят за цел да оживят парковете от Зелената огърлица в града на липите и правите улици.

"Едно място става ценно, когато хората го приемат като ценно. Мислейки си за филма, исках да изведа парка извън Стара Загора, да покажа на всички, колко е красиво в Бедечка, реката колко е уникална, която е живата екосистема", разказа за "Понделник вечер" един от организаторите – документалистът Димана Шишкова.

Старият чинар, парк Бедечка, Стара Загора

Участието на гражданите обаче е най-важното нещо. Тоест, това е парк с гражданско участие - така е още от 2018 година, когато се зароди идеята за фестивала", сподели още Димана Шишкова.

"Моето вдъхновение за Бедечка дойде, когато работех във Варна - "Варна Младежка столица" през 2017 г. Тогава се срещнах и с Първан Симеонов, тогава се застъпихме и за запазвавето на емблематичната къща на поета Веселин Ханчев.


Така се създаде и творческият ни колектив, сдружението, което е основен двигател на Еко арт феста - "На зелено", поясни пред "Понеделник вечер" Мирчо Христов съучредител на творческия колектив „На улицата“ .

"Бедечка е важна кауза и за мен, защото съм местен патриот...А Бедечка се превърна в знак за цяла България, защото имаше идея тези 300 дка място с хиляди дървета и алеи да не са парк, а да трябва да се превърне в квартал", коментира темата и Първан Симеонов, изпълнителен директор на Галъп Интернешънъл.

Първанов е много отдаден за каузата Бедечка.

Симеонов е радостен, че община Стара Загора спаси парка.

"Сега той ще бъде съживен и поканата ни е всички, които искат да дойдат на Фестивала, да го направят и да участват в нещо ново, което да стане традиция", изтъкна още Първан Симеонов.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна