Там, където животът може да бъде сладък и за хората, и за птиците

Може ли историята на червеногуша гъска да вдъхнови хора от единия до другия край на България? Гъската, за която разказваме в "Изотопия" , се роди в началото на март, но никак не е дребна като посестримите си. Заема цяла..

публикувано на 27.03.23 в 12:50

С музика и танци в Израел посрещат пролетта

Първата пролетна седмица в Израел започна с проливни дъждове и наводнения в пустинята, където няма какво да спира дъждовните порои. Но през почивните дни времето е прекрасно. В повечето от резерватите са обявили „ден на отворените“ врати. И нощ...

публикувано на 26.03.23 в 10:53

Истории от музея - може ли танцът на учени и артисти да повиши осъзнатостта за климатичните промени?

Наука и изкуство застават рамо до рамо в Националния природонаучния музей към БАН  в мисия да повишат информираността за климатичните промени.  3D-мапинг и артистична резиденция между биолози и дигитални художници целят да запознаят повече хора с..

публикувано на 25.03.23 в 12:35
Костанца Рангелова

Костанца Рангелова: Рискуваме въглищните централи да се превърнат в динозавър в енергийния сектор

Центърът за изследване на демокрацията ще представи 3 различни сценария, които изследват доколко е възможно страната ни да постигне климатична неутралност. Дискусията е под надслов "Пътна карта за климатична неутралност на България до 2050 г." При..

публикувано на 23.03.23 в 08:33
Славчо Нейков

Славчо Нейков: Предложението на ЕК за повече регулиран пазар при кризи е облечено с мантията на повече ВЕИ

Преди дни Европейската комисия направи реформи в областта на използването на възобновяеми енергийни източници в бита и даде възможност държавите членки да могат да защитят уязвимите потребители с просрочени задължения от изключване на тока. При..

публикувано на 17.03.23 в 07:11

Безвъзмездно финансиране на мерки за енергийна ефективност в софийските жилищни сгради чрез ПВУ

Националният план за възстановяване и устойчивост ще предостави възможност за 100% безвъзмездно финансиране на мерки за повишаване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради в София. В районните администрации започна..

обновено на 12.03.23 в 04:17

Йорданка Фандъкова: Започваме нова инициатива за засаждане на малки квартални гори

"Като част от усилията ни да работим заедно за по-чист и зелен град започваме нова инициатива за засаждане на малки квартални гори на територията на София. Първият пилотен проект по Програмата „Гора в квартала“ стартираме заедно с кмета на район „Подуяне“..

публикувано на 05.03.23 в 05:30
Египетски лешояд

Д-р Стоян Николов участва в екипа, който спасява египетския лешояд

Бракониери убиха Андалусия - застрашев вид черен лешояд След пет години целенасочени и обединени усилия, реализирани от 22 институции и организации в 14 страни на три континента, успешно приключи проектът „Опазване на египетския лешояд по..

публикувано на 05.03.23 в 07:00

Как България ще се впише в политиката на ЕС за електроавтомобилите?

От 2035 година няма да можем да си купуваме нови автомобили с двигатели с вътрешно горене, а само втора употреба. Преди седмица Европейският парламент одобри новите мерки за намаляване на емисиите на въглероден двуокис от нови леки пътнически..

публикувано на 21.02.23 в 07:09

Спасяват екзотични видове в Центъра за защита на природата и животните в Добрич

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич се отглеждат представители на различни видове, които са били конфискувани от властите. Животните са били отглеждани в лоши условия, повечето от тях са с проблеми, които налагат дълго лечение и много..

публикувано на 12.02.23 в 05:30