Петър Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години . Сега..

публикувано на 22.02.24 в 11:37

Доц. Николай Симов в търсене на нови животински видове във Виетнам

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам . Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални..

публикувано на 12.02.24 в 15:51

Пчелари от осем държави на изложението в Плевен

Над 100 фирми участват в 21-вото Международно изложение "Пчеларство" в Плевен.  Изложението ще продължи до края на седмицата.  Освен договаряне, по време на изложението ще има презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството...

публикувано на 08.02.24 в 10:06

Доклад чертае сценарии за отказа от въглища у нас. Какви са ползите?

Милиарди, спестени от здравна грижа – така доклад на Центъра за изследване в областта на енергетиката и чистия въздух измерва ефекта от бърз отказ на България от въглищата. Независимата международна научно-изследователска организация е изготвила..

публикувано на 05.02.24 в 10:30
Хотелският комплекс в Семково ще бъде превърнат в център за дистанционна работа и забавления

Планинският курорт "Семково" да се превърне в модерен и целогодишен туристически курорт

Жителите и гостите на Белица днес отбелязват поредния зимен празник , който се провежда в курорта „Семково“. Богата спортна и културна програма предвиждат организаторите, а към усилията на местната власт тази година се включиха и дигиталните номади,..

публикувано на 28.01.24 в 10:05

Плевен - пионер в зеления обществен транспорт

Напрежението между автомобилите и градския транспорт е универсален феномен. Плевен е абсолютно забележителен пример за Европа – това е първият въглеродно неутрален град, със съвременен транспорт, с изцяло обновена токова мрежа , трябва да служи..

публикувано на 26.01.24 в 11:04
Надбягването с институциите засега и в полза на инвеститорите и в ущърб на гражданите

Как инвестиционните намерения станаха по-важни от здравето на гражданите

През 2021 година здравните власти признаха за нормативен пропуск - възможността в населени места да се изграждат производства, които са опасни за здравето на хората и се ангажираха се да променят нормативната база така, че да защитят населението...

публикувано на 26.01.24 в 10:28
Петко Ковачев

Петко Ковачев: Законопроектът за вятърната енергия в морето неглижира други енергийни технологии

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС правят пореден опит да внесат законопроект за изграждане на вятърни централи в акваторията на Черно море . Новият законопроект поражда готовност за протести. Предишният опит да се внесе такъв законопроект също срещна остри..

публикувано на 16.01.24 в 09:12

Засилен е интересът към еднодневните екскурзии у нас и в съседните страни

Туроператори наблюдават засилен интерес към еднодневните пътувания или пътуванията за почивни дни с една нощувка. Все повече клиенти се насочват и към съседни страни, които предлагат забележителности близо до границата ни. С 25 процента..

публикувано на 13.01.24 в 09:59
Снимката е илюстративна

Невероятните постижения на хората да „опитомят" най-солената пустиня на Израел - Арава

По време на война или без нея селскостопанското изложение в най-сухата и най-солена пустиня на Израел - Арава го има. А на път за него си е изкушение да се отбиеш във фермата за антилопи или край басейните за декоративни рибки. Невероятни са..

публикувано на 13.01.24 в 09:05