Генади Кондарев

Генади Кондарев за АЕЦ и въглищата: Микс от минало. Бъдещето не принадлежи на нито една от двете технологии

"Ядрената тема продължава да се промъква през годините и постоянно да бъде изваждана от гардероба и нафталина ." Това каза в интервю за БНР Генади Кондарев, старши сътрудник за региона на Централна и Източна Европа към E3G - организация,..

публикувано на 13.01.23 в 08:34

Евгения Ташева: Пластмасовите бутилки не влизат достатъчно добре в системата за рециклиране

"Общественото мнение по отношение на пластмасовите отпадъци остава непроменено. Даже расте ангажираността на хората към този проблем и тревогата им от нарастващото замърсяване с пластмасата ". Това заяви пред БНР Евгения Ташева от Сдружение "За Земята"...

публикувано на 11.01.23 в 11:57

Какво може да спъне кандидатстването за фотоволтаици за ток и соларни бойлери?

Семейството на Боряна Попова има на терасата си в блока слънчеви панели. Започнали с два панела, които покривали консумацията на един хладилник и две лампи. Отопляват се с три климатика в три помещения. Миналата зима са плащали по 105 лева за ток,..

публикувано на 11.01.23 в 11:46
Юлияна Николова

Юлияна Николова: Липсва желание за мерки за декарбонизация в България

"Защо не се направи една кампания и да се разясни - защо трябва да поемаме ангажимент за намаляване на въглеродните емисии, защо България трябва да се присъедини към всички европейски, а и глобално в света, към призива за декарбонизация". Това заяви..

публикувано на 09.01.23 в 09:21
Пламена Каразутева

Заради ремонта на зоопарка във Варна някои от животните са настанени в други места

"В края на ноември беше заспала. Както знаете то не е пълен сън, но в момента е доста по-летаргична или много по-рядко излиза, ако въобще успеем да я видим навън", каза за БНР Пламена Каразутева, уредник зооколекция в Зоопарк Варна във връзка със..

публикувано на 08.01.23 в 17:32

Кънки срещу стъкло и пластмаса - акция на ледената пързалка "Юнак"

Безплатно ползване на кънки срещу предаване на стъклени и пластмасови бутилки – това предлага ледената пързалка "Юнак" в столицата на 8 януари от 10 до 14 часа. Пред БНР управителят на пързалката Явор Маринов поясни, че срещу 10 килограма..

публикувано на 05.01.23 в 09:56

Зимно преброяване на водолюбивите птици

За 47-а поредна година у нас ще бъде проведено зимно преброяване на водолюбивите птици . То ще се проведе между 12-и и 15-и януари. Над 100 доброволци и повече от 40 екипа ще вземат участие в преброяването. Ще се включат ловци, рибари,..

публикувано на 04.01.23 в 12:16

Вендинг машини за пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета набират популярност в Габрово

Габрово е първата община в страната, в която бяха поставени вендинг машини за пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета . За осемте месеца, откакто автоматите са обществено достъпни, чрез системата са предадени повече от 300 хиляди опаковки ...

публикувано на 04.01.23 в 10:59

Плажовете през зимата остават пусти, а морските бури отлагат по тях много отпадъци

Ръкавици, чували и... коледни песни . Това обещават за поредна година от "Чистата Коледа" на всички, откликнали на призива на кампанията да се почистят плажове през зимата. За последните години в кампанията са събрани близо 2 тона отпадък ...

публикувано на 26.12.22 в 11:26
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Бракониери убиха Андалусия - застрашев вид черен лешояд

Бракониери убиха Андалусия - застрашен вид в България - черен лешояд, освободен през ноември в природата по програмата за възстановяване на вида в Източните Родопи. От Българското дружество за защита на птиците настояват институциите да положат..

публикувано на 18.12.22 в 19:16