Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Бракониери убиха Андалусия - застрашев вид черен лешояд

Бракониери убиха Андалусия - застрашен вид в България - черен лешояд, освободен през ноември в природата по програмата за възстановяване на вида в Източните Родопи. От Българското дружество за защита на птиците настояват институциите да положат..

публикувано на 18.12.22 в 19:16

Мисионис - най-перспективен обект на културно-историческия туризъм

"В последните три години има голяма промяна в античния и средновековен град Мисионис. Изградена е инфраструктура. Лесно се стига до обекта. Има интересен преход. Предстои да бъдат поставени още указателни табели. На място има постоянен екскурзовод".  Това..

публикувано на 16.12.22 в 18:04

Колко плашещи са климатичните промени и защо се стига до психологическо дистанциране от тях?

Темата за климатичните промени става все по-актуална, но много малко от нас се замислят за различните й аспекти. Един от тях е психологичното дистанциране от случващото се с природата , което се превръща и в пречка срещу реални действия ...

публикувано на 16.12.22 в 09:59
Хижа „Скакавица“

Първата планинска хижа у нас - "Скакавица" в Рила е построена преди 100 години

"Това не е дело само на туристите, не е дело само на Туристическото дружество, това е дело на целия град", каза за БНР краеведа Явор Тодоров, автор на албума "100 години хижа Скакавица". БТС по традиция отбелязва началото на организираното..

публикувано на 10.12.22 в 10:55
Нели Дончева

Нели Дончева: Трябва да опазим вековните гори

До Нова година Министерството на земеделието ще прецизира заповедта за ограничаване на сечта във вековните гори в съвместна работа с природозащитните неправителствени организации и експерти в областта на старите гори. Това стана ясно по време на..

публикувано на 09.12.22 в 10:47

Проф. Моджиб Латиф: Вървим в грешната посока. За никакво опазване на климата и дума не може да става!

Представителите на близо 200 държави приключиха двуседмичните преговори в рамките на световната климатична среща в египетския курорт Шарм ел Шейх. Още преди началото очакванията към климатичната конференция бяха значително попарени от драматичните..

публикувано на 26.11.22 в 09:39
Йорданка Фандъкова - кмет на София, Десислава Билева - зам. кмет по екология, Ивайло Иванов - директор на Столичния инспекторат

Фандъкова: 7 фирми са ангажирани със снегопочистването на София

7 фирми са ангажирани с почистването на София от снега, като те разполагат с необходимата техника за това, показа проверката на кмета Йорданка Фандъкова. 335 машини, 11 малки роторни снегорини за тротоарите и верижна техника за природен парк Витоша..

обновено на 20.11.22 в 05:25

80% от вредните емисии са произведени от богатите. Може ли да компенсира обикновеният човек, загрижен за климата?

Проектът "Разкриване" анализира дефектите на комуникацията в България за климатичните промени. "Проектът е насочен към подпомагане на медиите, НПО и разработващите политики да подобрят механизмите на комуникация. Не изследваме какви са..

публикувано на 18.11.22 в 10:18

Петко Ковачев: Значителна част от българските домове могат да са енергийно независими

Застъпническа кампания за енергийна независимост на всяко домакинство започват две неправителствени организации у нас - Общественият център за околна среда и устойчиво развитие и инициативата "Зелени закони". Двете организации ще предложат законови..

публикувано на 18.11.22 в 09:48
Представители на Гражданско сдружение

Нови протести в Павликени срещу изграждане на завод в село Върбовка

Нови протести започват жителите на община Павликени, за да се противопоставят на изграждане на завод за производство на каменна вата в село Върбовка, където енергията ще се осигурява от изгарянето на над 1300 тона модифицирано гориво от битови..

публикувано на 17.11.22 в 14:45