Инж. Михаил Михайлов, председател на УС на сдружение „Обединен български пчеларски съюз“

Инж. Михаил Михайлов: Без пчелите като опрашители, светът няма да бъде същият

Каква е картината за реалното състояние на пчеларството при топлата зима до този момент, за пчелните семейства и подготовката им за паша напролет - това е темата в "Нощен Хоризонт" със специален гост инж. Михаил Михайлов , председател на УС на..

публикувано на 06.02.23 в 16:09

Числеността на зимуващите водолюбиви птици у нас намалява

Числеността на зимуващите водолюбиви птици се запазва като миналогодишният им брой, установяват данните от 47-мото им преброяване. Резултатите показват още, че в сравнение с преди 7, 8 до 10 години  у нас е имало 2, 3 пъти повече птици, отколкото..

публикувано на 03.02.23 в 16:24
Даниела и Владислав Костови

Брат и сестра от Силистра разработват компания за производство на артикули от рециклирана пластмаса

Преди броени дни Даниела и Владислав Костови взеха голямата награда от 10 000 лева в шестото издание на „Академия за местни предприемачи“ – програма за подкрепа на стартиране и развитие на малък бизнес в тютюнопроизводителните региони. Чрез..

публикувано на 29.01.23 в 09:10
Иван Бориков

Професия арборист

Иван Бориков е арборист. Това е професия, която се занимава с дърветата в градска среда и грижата за тях , за да им се наслаждаваме по-дълго. Арбористите използват алпийски инвентар , за да достигат до места, където не може да стигне друга..

публикувано на 17.01.23 в 07:02
Кметът Йорданка Фандъкова в 51 училище

Столичната община предоставя съдове за разделно събиране на отпадъци в училищата в София

Столичната община започва пилотен проект за предоставяне на съдове за разделно събиране на отпадъци от хартия, пластмаса и метал в училища. В пилотния проект ще бъдат включени и детски градини. Първите контейнери, които ще бъдат разположени..

публикувано на 15.01.23 в 09:50
Генади Кондарев

Генади Кондарев за АЕЦ и въглищата: Микс от минало. Бъдещето не принадлежи на нито една от двете технологии

"Ядрената тема продължава да се промъква през годините и постоянно да бъде изваждана от гардероба и нафталина ." Това каза в интервю за БНР Генади Кондарев, старши сътрудник за региона на Централна и Източна Европа към E3G - организация,..

публикувано на 13.01.23 в 08:34

Евгения Ташева: Пластмасовите бутилки не влизат достатъчно добре в системата за рециклиране

"Общественото мнение по отношение на пластмасовите отпадъци остава непроменено. Даже расте ангажираността на хората към този проблем и тревогата им от нарастващото замърсяване с пластмасата ". Това заяви пред БНР Евгения Ташева от Сдружение "За Земята"...

публикувано на 11.01.23 в 11:57

Какво може да спъне кандидатстването за фотоволтаици за ток и соларни бойлери?

Семейството на Боряна Попова има на терасата си в блока слънчеви панели. Започнали с два панела, които покривали консумацията на един хладилник и две лампи. Отопляват се с три климатика в три помещения. Миналата зима са плащали по 105 лева за ток,..

публикувано на 11.01.23 в 11:46
Юлияна Николова

Юлияна Николова: Липсва желание за мерки за декарбонизация в България

"Защо не се направи една кампания и да се разясни - защо трябва да поемаме ангажимент за намаляване на въглеродните емисии, защо България трябва да се присъедини към всички европейски, а и глобално в света, към призива за декарбонизация". Това заяви..

публикувано на 09.01.23 в 09:21
Пламена Каразутева

Заради ремонта на зоопарка във Варна някои от животните са настанени в други места

"В края на ноември беше заспала. Както знаете то не е пълен сън, но в момента е доста по-летаргична или много по-рядко излиза, ако въобще успеем да я видим навън", каза за БНР Пламена Каразутева, уредник зооколекция в Зоопарк Варна във връзка със..

публикувано на 08.01.23 в 17:32