Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лев Пономарьов: Ако вярвате на Путин, един ден той ще дойде в България, а това е абсолютното зло

Снимка: Ангелина Пискова

"Ако вярвате на Путин, един ден той ще дойде в България, а това е абсолютното зло" - това казва в интервю за БНР руският правозащитник Лев Пономарьов, който е прокуден от Русия. 

Пономарьов е работил активно с нобеловия лауреат за мир и баща на правозащитното движение в Русия Андрей Сахаров. Той е и един от създателите на общество "Мемориал", разследващо престъпленията на сталинизма. Пономарьов е инициирал предложение до европейските институции да бъдат въведени санкции срещу всички руски чиновници в държавния апарат. 

Интервю с Лев Пономарьов за предаването "Преди всички":

Господин Пономарьов, къде живеете в момента и с какво се занимавате?

Живея в Париж и както преди се занимавам с правозащитна работа. Но, разбира се, се занимавам по-скоро с политика. Подкрепям идеята да се оказва допълнителен натиск върху Запада, за да се доставя повече оръжие на Украйна. Очевидно това е наша обща гледна точка. Всички разбираме, че колкото повече оръжия бъде изпратено, толкова по-бързо ще приключи войната, макар това да е труден избор, тъй като с него се убиват нашите руски синове. Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече убити ще има. Затова тук разисквахме и лобирахме за различни проекти в социалните мрежи, най-важните от които са осъществяването на комуникация с хората в Русия. Институтът "Сахаров", който създадох в Париж, работи институционално върху всички тях. 

Колко време живеете в Париж и кога окончателно напуснахте Москва?

От Москва тръгнах на 1-ви май миналата година. И го направих, защото получих информация от два източника в понеделник, че срещу мен е образувано наказателно производство и ще ме арестуват в четвъртък. Във вторник си стегнах куфарите и заминах.

А в какво ви обвиняваха?

Може би основната причина беше в публикуваната от мен петиция: "Не на войната". Тя събра огромно количество подписи - около половин милион. Такова нещо не се беше случвало. А щом тя в една конкретна мрежа събра толкова подписи, при положение, че не всички я знаят и не всички ползват интернет, то това означава, че хората, които протестират срещу войната, са десетки пъти повече - може би 115 милиона, а и над тях. Така че на войната беше даден реален отпор в самото начало. Същия ден призовах всички да излязат по улиците на Москва. Дадох интервю за канал "Дожд", в което казах това и дори уплаших и тях - това беше призив за незаконна акция. И така още първия ден излязоха 10 хиляди души. После започна натискът. 

Вие сте активист и на правозащитната организация "Мемориал", която беше обявена за чуждестранен агент. Следите ли какво се случва с нея? Закрита ли е окончателно?

Е, какво означава окончателно? Докато сме живи, няма такова нещо. Унищожени са 3 мои организации. Общоруското движение за правата на човека беше най-голямото в страната. То бе закрито още през 2019-та година от Върховния съд. После документираха организацията "Гореща линия", в която ни се обаждаха за нарушени права и ние се намесвахме. А сега обявиха и Фондацията за защита правата на политическите затворници за чуждестранен агент. Всъщност, всичките три организации бяха обявени за такива. Така по никакъв начин не ни позволяват да защитаваме политическите затворници.

Показват ли, според вас, последните събития, че приближава краят на Путин?

Как да ви кажа? Всичко зависи от контранастъплението на украинците. Ако постигнат големи успехи, то това ще доведе до раздвижване на ситуацията около Путин. Може би точно приятелите му ще му подскажат да се оттегли, защото трябва да оцелеят. Аз имам цяла програма как да се симулира този разкол в елита, защото това трябва да стане, а не да чакаме да се случи. И един от вариантите за тази цел е въвеждането на съвсем нови санкции - за десетки хиляди души, тоест за всички, които работят в държавните структури. Абсолютно за всички. Като се започне от определено ниво - не от най-редовите, а да кажем от първо или второ ниво. Това трябва да е политическо решение - те поддържат терористичния режим на Путин. И затова и те, и най-близките им роднини трябва да бъдат лишени от възможността да пътуват в Европа. В момента има някакви ограничения, но те не засягат всички, а трябва. Това може да има стимулиращо влияние и да ги накара да се обединят и да махнат Путин. По принцип всичко започва с по-прости схеми, другите се разработват допълнително. Не знам дали ще стане, все пак това са десетки хиляди, но с евродепутата Андрюс Кубилюс сме в контакт и той ще придвижи въпроса.

Тези решения обаче изискват мнозинство в Съвета на ЕС. А в някои страни като Унгария пропутинската пропаганда намира добра почва, същото е и в България. Хората й вярват...

Бих казал така - ако му вярвате, той един ден ще дойде в България. Разбирате ли, това е абсолютното зло. Сега влезе в Украйна и, както се казва у нас, му светнаха един и може да си помисли: "Защо тогава да не отида в България?". Понятието "абсолютно зло" е важно, трудно е да му се даде определение. Във всеки човек има добро и зло, те са в непрекъснато противоборство и така протича нормалният живот на всеки човек. Но има хора, у които злото е повече. При Путин злото е много повече, при него емпатията към хората отсъства изцяло. И когато обстоятелствата позволят на тези хора да дойдат на власт и получат безгранична власт, тогава се появява абсолютното зло. Той е готов да унищожи човечеството, себе си. Все пак е добре, че има деца и някакви жени, както и собственост зад граница. Защото ако беше самотен, отдавна да е хвърлил ядрена бомба. Ако бях религиозен човек, щях да кажа, че в Русия сега на власт е Сатаната. Такива хора зомбират страшно много други хора, у които също няма емпатия. За мен остава загадка механизма на зомбирането, което прави пропагандата. Това е като при хипнозата - доколкото знам, досега никой не е обяснил това явление. И това точно се случва с хората, които му вярват - те са хипнотизирани. Трябва да се освобождават от хипнозата. Защото това е наистина абсолютното зло - гибелта на човечеството. Така че ако у вас привържениците му са много, именно вие ще се окажете в опасност - лобиращите са много, идва един такъв луд, ще му помогнат да вземе властта в България и...край! Фашизъм може да има във всяка страна. Най-важното е да съществува естествен демократичен механизъм, с който подобен човек да не бъде допуснат до властта. Като например да има не повече от два мандата. Не давайте повече - опасявайте се, че ако го направите, идва фашизмът.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.