Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Божидар Манов представя новия си сборник с разкази "Хора с прякори"

Снимка: Георги Нейков, БНР

Тази вечер проф. Божидар Манов представя новия си сборник с разкази "Хора с прякори". Подзаглавието на книгата е "Тъжни разкази". 

В нея става дума за несретниците, отбеляза пред БНР авторът. И разказа:

"Това са обикновени малки хора от всекидневието, каквито има винаги във всяко време във всяко общество. Това са хора на всекидневието, които формулата на живота ги е изтласкала в едно много скромно, да не кажа мизерно, битие и те живеят в своята несрета, а съдбата им е дала прякор, като нещо повече от име - това е отпечатък на съдбата, това е нещо като въздадена самоличност поради житейски обстоятелства". 

В сборника са включени 16 разказа за хора с прякори: 

"Централните персонажи носят съдбата си, кръста си, със своята прекършена житейска съдба, но и с прякора, който ги разполага във всекидневното битие. Не става дума за търсена трагика, а това са обичайни житейски обстоятелства, които могат да се случат на всеки човек. Тези хора не се различават от нас, просто обстоятелствата са ги тласнали в друга житейска пътека. Това са хора, които не забелязваме, а това е част от нашата колективна вина - те да водят мизерен живот и съществувание". 

Това са разкази на художественото въображение, но зад всеки от тях стои някакво зърно абсолютно документално достоверна истина, отбеляза проф. Манов. По думите му това са реални житейски съдби, но те са знакови именно заради тази съдба. В нашата обща житейска залисия, ние най-често не забелязваме тези хора. 

"Не са разкази на безсмисления сантимент, не са някакви сълзливи мелодраматични сюжети. Тук става дума за двете прости човешки качества, които трябва да пазим и ценим - съчувствие и състрадание", посочи още проф. Божидар Манов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна