Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Незаконна сеч на Витоша е засегнала критично застрашен вид

Петтичинковата върба е един от най-ценните ни и редки видове, вписана е в Червената книга

Витоша
Снимка: Ани Петрова

Незаконна сеч над местността Офелиите на Витоша е засегнала критично застрашен вид.

Сечта е установена при редовен обход на територията, уточни пред БНР Десислава Гюрова, главен експерт в ПП "Витоша".

"Редом с дървета като бук, бреза, смърч, беше установено, че са отсечени 4 индивида петтичинкова върба. Този вид се среща единствено на територията на Витоша. Той е в Червената книга на България със статус "критично застрашен от изчезване". Освен това е и в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Това е един от най-ценните и редки видове, които притежаваме."

Дирекцията на парка провежда мероприятия за подпомагане на популацията на този дървесен вид, заяви тя.

Снимка: ПП Витоша

Отсечените дървета са на възраст около 20 години. Състоянието им показва на експертите, че сечта е извършена в период седмица назад. Дърветата са оставени на мястото на деянието.

В района на сечта има информационна алея, която осведомява посетителите колко е ценен този вид, уточни Гюрова. Тя акцентира върху поведението ни в планината и нашето отношение към природата.

Най-вероятно става въпрос за вандалска проява на територията на парка, изтъкна в предаването "Хоризонт до обед" инж. Дарин Ковачев, главен горски инспектор в дирекцията на Природен парк "Витоша". Според него не се наблюдава тенденция за увеличаване на незаконната сеч.

Ковачев поясни, че за проверките си сътрудничат с останалите структури от горските ведомства и провеждат с тях съвместни акции на терен.

Годишно ПП "Витоша" се посещава от 3 милиона души.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени