Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футбол за невидимите деца ще се проведе в събота в парк "Възраждане"

Фондация "КОНКОРДИЯ България" организира за втори път Concordia Charity Cup – Футбол за невидимите деца. Инициативата ще се проведе тази събота в столичния парк "Възраждане". 

Футболен клуб "Конкордия" е иновативна програма, която помага за социалната интеграция на деца и младежи в неравностойно положение чрез силата на спорта. Благодарение на състезанието ще бъдат набрани средства за продължаването на спортно-социалната програма

Откриването е в 9 часа, а първите мачове започват в 9.30 часа. Приготвени са и награди, включително за агитките. БНР е медиен партньор на инициативата. 

"До момента желание за участие са заявили повече отбори отколкото миналата година - имаме 10 записали се компании. Днес към 13.30 часа ще изтеглим жребия за това как ще бъдат разпределени в групите. Ако има желаещи, имат още малко време да се запишат". Това каза пред БНР Юлия Йорданова, ръководител "Комуникации" във фондацията.

"Всички отбори, които се записват, предоставят дарение, за да участват в турнира. Сумата, която се надяваме да съберем, е 5000 лв. Това ще даде възможност програмата да се реализира в следващите 3 месеца, както и да подпомогне бъдещия летен лагер, на който ще ходят децата", добави тя в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

"Невидимите деца са тези, които са от общности, които нямат възможност да практикуват организиран спорт и да покажат своите качества пред широката общественост. Ние сме безкрайно горди, че именно ние даваме възможност на такъв тип деца да играят организиран футбол, да участват в първенството на Футболния съюз и да имат един равен старт с останалите деца", каза от своя страна Петър Крумов, мениджър "Алтернативни програми и проекти".

Имаме 3 отбора към момента. Започнахме с деца, които главно бяха ползватели на нашите социални услуги, на фондацията. След това направихме втори отбор, а по-късно и дамски отбор, разказа той и подчерта, че през програмата са минали хиляди деца:

"Само за миналата година имаме над 240 деца, преминали през футболния отбор. Имаме над 60 деца, които са картотекирани официално във Футболния съюз и участвали в първенството. Вярваме в това, че спортно-социалната интеграция е начинът, по който ние можем да бъдем полезни на децата. Покрай футбола ангажираме децата и с образование, ангажираме ги и с други спортове, показваме им неща, които на други места те трудно биха видели". 

Условие да участваш в нашия футболен отбор е да ходиш на училище, подчерта Крумов. По думите му освен чисто спортни качества, се възпитават и чисто човешки качества. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна