Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквайте в "Аларма" Гергана Лаптева с четвъртия ѝ роман

Снимка: @gerganalaptevabooks

Гост в "Аларма" на 8 май от 21.30 часа е Гергана Лаптева – геолог и писател.

Тя е ръководител на отдел "Култура" в Българския антарктически институт, участвала е в 7 антарктически експедиции и е автор на 3 книги за Антарктика: "Посока юг – пътуване към Антарктида", "Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките" и "Непознатата Южна земя – Terra Australis Incognita" в съавторство с проф. Христо Пимпирев.

След успеха на "Монетата", "Божествен аромат" и "Тайната от Апамея", с четвъртия си роман Гергана Лаптева изоставя античната история и се впуска в тайните на Средновековието.

Гергана Лаптева (вляво) и Ася ЧаневаС нея говорим за "Третият слой", чиято премиера е днес (8 юни) от 17.30 часа в книжен център "Гринуич" в София.

Използвайки факти от Средновековната история, книгата вплита загадки и шеметна надпревара през три европейски държави в продължение на 700 години, разказвайки историята за заговор за убийството на влиятелен владетел.

Авторката прави задълбочени проучвания на всички произведения на изкуството, обществени сгради, храмове, исторически забележителности и места, които описва в романа си.

За творческия си процес Гергана споделя:
"Изчетох много историческа литература. Посетих всички описани в романа места и обекти, разговарях и се съветвах с историци, запознах се с публикациите на български учени, изследвали периода, за който пиша. Винаги правя подробно проучване, като представям известни, но и малко познати сведения и хипотези. Надявам се, че както аз осъзнах, след написването на книгата, колко неща не съм знаела, така и читателите ще открият нова за тях информация."

"Третият слой", разказва за таен код, скрит в картина на Якопо Тинторето – един от най-именитите представители на италианския Ренесанс. Този код ще отведе героите и читателите до писмо, с което е поръчано убийството на средновековен владетел.

Главният герой, Франческо Фабиани, наследява къща, на тавана на която открива отдавна забравена картина. Реставраторката Ана Конти се натъква на скрито послание, замаскирано под слоеве боя. Двамата се впускат в надпревара с времето и агентите на Ватикана, за да разкрият вековна тайна. Тайна, за която Светия престол би направил всичко, за да я запази завинаги.

Идеята за написването на "Третият слой" идва случайно по време на разходка в художествена галерия във Венеция. А по-късно в библиотека "Марчана" (най-старата и все още действаща обществена библиотека в Европа) попада на текстове, описващи тайни кодове, използвани за предаване на различна информация; споменава се архивът на Ватикана и връзките на Венецианската република с Константинопол. Така неусетно в Гергана възниква идеята да напише роман, чийто сюжет е тясно преплетен с един от най-размирните и изпълнени с противоречия периоди на Средновековието, период на Кръстоносни походи и Светата инквизиция.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна