Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 9 юни в зала "България"

Светлин Русев и Радиосимфониците, водени от Марк Кадин, закриват сезона с Прокофиев

3
Симфоничният оркестър на БНР и маестро Марк Кадин
Снимка: Ани Петрова

Официалното закриване на концертния сезон 2022/2023 на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще бъде на 9 юни от 19:00 часа в зала "България". 

Солист ще бъде изключителният цигулар Светлин Русев, чиято бляскава кариера го отвежда до най-престижните световни сцени. Той избира да представи двата концерта за цигулка и оркестър от Сергей Прокофиев в една вечер - нещо много рядко в концертната практика.

В програмата маестро Кадин залага още и Сюита №1 от балета "Тривърхата шапка" от Мануел де Файя. Изборът не е случен:  

"Прокофиев изобщо - и неговата музика, и личният му живот - е свързан с Испания много силно. Преди всичко защото неговата първа жена е испанка. И Вторият концерт за цигулка, неафиширано, но е посветен на жена (му). Финалът на Концерта е написан в ритъма и атмосферата на испанска хота - испански танц", отбелязва диригентът и подчертава, че Прокофиев и Де Файя са се познавали добре и има запазена кореспонденция между тях.

Впечатленията си от отминаващия сезон и очакванията за предстоящия му финал диригентът Марк Кадин сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия