Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Русев - концертният маратонец с цигулка в ръка

Той обикаля света, но се връща винаги с усмивка на родна сцена

Светлин Русев
Снимка: Fondamenta

Светлин Русев пристигна в София за участие в концерта на 9 юни от 19 часа в зала "България", с който ще бъде закрит сезона на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин. По негова идея в една вечер ще бъдат изпълнени двата цигулкови концерта на Сергей Прокофиев - нещо сравнително рядко срещано в концертната практика. Дни след събитието произведенията ще бъдат записани и студийно.

Цигуларят, носител на приза "Музикант на годината 2006" в националната анкета на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", не за първи път приема предизвикателството да изпълнява маратонски програми - през 2019 г. в памет на големия български цигулар Георги Бадев той изпълни с Радиооркестъра и маестро Кадин три творби - от Бах, Бетовен и Брамс. А наскоро - в навечерието на 24 май - цигулката на Светлин Русев огласи Айфеловата кула в Париж и с този солов рецитал, продължил час и половина, беше отбелязан Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

След като прелетя само за две седмици от Богота до Торонто, Вилнюс и Париж, Светлин Русев вече е в София и признава, че е щастлив да бъде в България цели 9 дни за репетиции и концерт с Радиооркестъра, записи в БНР и участие във фестивала "Софийски музикални седмици" на 14 юни. 

Споделеното от цигуларя в предаването "Алегро виваче" чуйте в звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна