Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Приеха на първо четене закона за удължаване на удължения вече държавен бюджет

Снимка: БГНЕС

Eдинодушно, с 201 гласа "за", депутатите приеха на първо четене Закон за удължаване на вече удължения държавен бюджет. 

По този начин ще се гарантира увеличение на пенсиите от юли, както и останалите социални плащания към общините. 

Удължителният закон, който беше подготвен от служебното правителство, предвижда и отпадане на забраната за използване на средствата от така наречения Фискален резерв и от Фонда за гарантиране на пенсионната система. 

Очаква се между двете четения да бъде записано, че ще имаме снижа е минимум от 4.1 милиарда лева - пари от сребърния фонд, който няма да могат да бъдат пипани. Останалите средства ще могат да се използват за текущи нужди.  

Очаква се с новото удължаване на закона да се промени и редът, по който общините ще могат да харчат парите си, тъй като те нямат редовен бюджет. Министърът на финансите Асен Василев подчерта, че средствата от Сребърния фонд няма да бъдат пипани: 

"В редовния бюджет, който беше приет миналата година, и в актуализацията, ясно е записано, че парите от Сребърния фонд не се пипат. Не само те, а не се пипат парите от Учителския фонд и другите фондове. Затова има минимален размер на фискалния резерв от 4,5 милиарда, така че да сме сигурни, че тези пари няма да бъдат пипани под никаква форма. Този законопроект е внесен в служебния кабинет. Моето лично предложение, което обсъдих и с нашата група, е да се заличат думите, които пипат Сребърния фонд, така че да няма и юридическа възможност, не само фактическа. Нужда няма! Никаква!". 

Срокът между двете четения ще бъде съкратен и второто четене ще бъде още следващата седмица. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.