Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на толерантността събра стотици деца във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Стотици деца от цялата страна се събраха във Велико Търново за празника на толерантността. За 18-а година Центърът за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" обединява децата от различните етноси във фестивала "Отворено сърце". 

Близо 1500 деца от цялата страна се събраха днес и утре във Велико Търново за фестивала "Отворено сърце", за да покажат, че толерантността между етносите не е празно понятия, въпреки че все още е трудно за случване. Няма значение дали си ром, българин или турчин, важно е да имаш мечти и да вярваш в тях, да работиш усърдно и нещата ще се случат, казва 15-годишната Гюлтен Илиева от град Септември, чиято мечта е да стане певица: 

„Мечтите ми са всички хора да са добри и да не се лъжат. Искам хората вече да не си мислят за любов, а за обич, обич от сърце, да се обичаме всички“. 


Работата с децата от смесените райони е трудна, защото все още не е преодоляна стигмата за ранните бракове, трудно е със задържането на децата в училище, коментираха учителката от град септември Павлинка Табакова и Стефан Стефанов от ученическия парламент в Средното училище "Добри Желязков" в Сливен: 

"Всеки един от тях е индивид, съдба, слънце и личност – това е хубавото, а трудното е, че всеки един от тях трябва да го направиш група. Почти успяваме. Проблемите са с начина на живот и работата със семейството, много е трудно", коментира Табакова.  


"Проблемът не е в самите деца, а в родителите, защото по традиция женят децата си още малки, не искат те да имат добро образование. Гледаме да убеждаваме родителите, че образованието е добро нещо и само с него може един човек да се реализира. Надяваме се, че успяваме", допълни Стефан. 

Във великотърновския парк "Марно поле" децата представят песни, танци и празнични обичаи на ромите, българите, турците и другите етноси, живеещи в България. Целта на фестивала "Отворено сърце" е да даде на децата от различните етноси възможност за изява и да стимулира у тях траен интерес към учебния процес, поясниха организаторите от център "Амалипе".  


В съпътстващата програма на фестивала е кръглата маса "Перспективи пред устойчивостта на образователните медиатори". Проблемът е сериозен и се надяваме на подкрепата от новия образователен министър проф. Галин Цоков, заяви Теодора Крумова, програмен директор на център "Амалипе": 

"Проблемът е, че близо 1000 души образователни медиатори, които изнасят много тежката работа в махалите и там, където децата имат сериозен проблем с образованието, не се знае как ще продължат своята работа от 1 юли. Националната програма, по която са назначени, приключва. Проект "Успех за теб", който предстои да поеме част от заплатите им, не може да гарантира пълно заплащане, а училищата нямат възможност да го покрият. Това, за което настояваме, е да се удължи с няколко месеца националната програма, докато се намери устойчиво решение. Вариант е да се промени формулата за финансиране на училищата, така че те да получават средства изцяло за медиаторите, за да не се налага да ги вземат от учителските заплати. Радващо е, че новият министър на образованието ще се включи онлайн в срещата, което вече е, надяваме се, послание за добра воля да се намери решение".  


Добрият пример е заразен и се опитваме да помагаме на своята общност, казват Есил Шукриева от Стражица и Зюмбюла Ламбова от Пловдив.

Част от фестивала е и националната среща на ромските жени и момичета, която ще се проведе утре.

Участниците в празника на толерантността тази вечер ще преминат в шествие по централната улица на Велико Търново. Проявата е под надслов "Да превърнем езика на омразата в език на толерантността".  

Снимки: Здравка Маслянкова

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени