Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джокович отстрани Алкарас и стигна финала на „Ролан Гарос“

Новак Джокович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сърбинът Новак Джокович се класира за финала на Откритото първенство на Франция по тенис, след като победи лидера в световната ранглиста Карлос Алкарас (Испания) с 6:3, 5:7, 6:1, 6:1 за 3 часа и 15 минути.

Двукратният шампион от "Ролан Гарос"спечели първия сет, след като направи пробив в четвъртия гейм и поведе с 3:1.

Опитният сръбски тенисист излезе на мрежата, игра агресивно и принуди Алкарас да сбърка. Въпреки отличната скорост на испанеца, битката му за всяка педя на корта, Джокович реализира първата си точка за пробив и взе ранен аванс в срещата.

До края на първия сет нямаше пробиви, но Алкарас опита да атакува след втори сервис. Това обаче създаде малки проблеми на Джокович, който отрази четирите брейк-пойнта и макар да пропусна още една възможност, той поведе.

В самото начало на втория сет Алкарас опита да си върне инициативата и направи няколко страхотни изпълнения.

Двамата взривиха публиката със 17 разигравания, когато испанецът направи 3:2 в своя полза.

При 4:3 за Карлос Алкарас сърбинът усети болка в подмишницата и взе медицински таймаут. Той сервира веднага след това, но загуби подаването си и изоставаше вече с 5:3.

Въпреки това защита му не позволи на Алкарас да вземе успеха, връщайки пробива от втори опит.

В 10-ия гейм Алкарас можеше на три пъти да спечели сета с втория си пробив в сета, но Джокович отказа да се предаде и отрази и трите възможности. Но това се случи в последния 12-и гейм, когато Алкарас мина като валяк и взе подаването на номер 3 в схемата на турнира на нула.

В третия сет двамата спечелиха първите си подавания, но след това Алкарас усещаше вече проблеми в десния крак и сякаш беше въпрос на време да се предаде.

Джокович взе следващия гейм реално без игра, тъй като испанецът го жертва, за да получи повече почивка. Но оттук до края на сета Джокович уби всеки опит за съпротива от младия си съперник и спечели с 6:1, за да поведе с 2-1 сета.

Преди четвъртия сет Алкарас взе нов медицински таймаут, а на корта се опита да се противопостави, но бавно и методично Джокович увеличаваше преднината си.

Сърбинът взе първите две подавания на Алкарас, като му даде едва по една точка. Ноле поведе с 5:0 гейма в третата част, след като затвори подаването си с ас. Алкарас спечели единственото си подаване за 1:5, най-вече заради няколко непредвидени грешки от Джокович и изпратени от него топки в аут.

Испанецът продължаваше да се измъчва, трудно се движеше по корта и в края на частта нямаше какво да направи повече.


По публикацията работи: Петър Ненов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени