Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Марк Шанахан: Войски на НАТО в Украйна биха означавали огромна ескалация на войната

"Едно от нещата, за което Сунак търси подкрепа от Байдън, е за следващия генерален секретар на НАТО"

Снимка: БТА

За четири месеца британският премиер Риши Сунак се срещна за четвърти път с американския президент Джо Байдън.

"Не смятам, че в момента има някаква промяна. Определено във Вашингтон има загриженост от поемането на контрола на Камарата на представителите от републиканците и какво би се случило, ако Байдън загуби изборите през 2024 година, но засега фронтът е единен, работи се упорито за изпращането на изтребители Ф-16 в Украйна и като се има предвид, че една от областите, в които Русия има превъзходство във войната е по въздух, това ще бъде наистина важна стъпка."

Това коментира за БНР проф. Марк Шанахан, ръководител на Факултета за политика и международни отношения в Университета в Рединг .

"Все още не сме чули в Лондон подробности за това какво точно Джо Байдън и Риши Сунак са обсъждали за Украйна. Мисля, че при всички случаи е станало дума за допълнителни гаранции за двете страни, които са водещи "играчи" в снабдяването на украинските сили с оръжия и финансиране. Един от най-силните елементи в "специалните отношения" между Съединените щати и Обединеното кралство, е възможността за пълно интегриране по отношение на отбранителните сили и оборудването, така че те използват същия вид оръжия, същия тип тактики в рамките на НАТО.

Риши Сунак и Джо Байдън в Белия дом  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Риши Сунак е загрижен, че спада нивото на подкрепата в американския конгрес за Украйна. Мисля, че той търси допълнителни гаранции от Байдън, че няма да намалее подкрепата за Зеленски. От своя страна Байдън също гледа на Сунак и Великобритания, непосредствено след ерата на Джонсън, като на един от европейските лидери, които твърдо подкрепят Украйна. Това се говори на най-високо ниво. Очевидно голяма активност има на средно ниво - както в разузнаването, така и пряко в отбраната. Макар и разговорът в Белия дом да бе "черешката на тортата", то по-голямата част от истинските преговори се водят на средно ниво, от екипа, който Сунак доведе със себе си във Вашингтон за срещи с техните колеги, за да се гарантира, че Западът е обединен", отбелязва Шанахан.

През седмицата бившият генерален секретар на НАТО Андерс Расмусен заяви, че някои от страните-членки на НАТО са готови да изпратят войски на територията на Украйна. Възможно ли е това да се случи и не е ли пример в обратна посока на единството?

"Мисля, че това няма да се случи. Интересното е, че изявлението е от бивш ръководител на НАТО. Това би означавало огромна ескалация на войната. Това може да накара Путин да направи нещо много прибързано и необмислено, дори прибягване до ядрената опция. А това е нещо, което всеки иска да избегне. Може да има някакво дрънчене на оръжия от страна на Запада, но НАТО продължава в голяма степен да е под контрола на американците.

Докато останалите нации могат да продължават да издигат своя глас за упражняване на тяхното право на контрол върху тяхната отбрана, НАТО действа като една организация, все още доминирана от американците. Мисля, че Сунак в голяма степен е дал гаранции на Байдън по отношение на общите действия. Дори по времето на Тръмп американците настояваха европейците да засилят ангажиментите си към НАТО. Това се наблюдава все повече и повече, но по отношение на финансите и ресурсите Америка продължава да доминира и не можем да забравяме това."

Украински военни тренират на британска територия, юни 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имаше информация, че Риши Сунак ще лобира пред Байдън британският министър на отбраната да стане следващ генерален секретар на НАТО.

"Едно от нещата, за което Сунак търси подкрепа, е за следващия генерален секретар на НАТО, като той много би желал това да бъде сегашният британски министър на отбраната Бен Уолъс. Той е един от няколкото силни кандидатури. Има също силна подкрепа за бившата премиерка на Дания, особено сред европейските страни и тяхното желание следващият ръководител на съюза да бъде жена. Но ако се изходи от гледната точка това отново да бъде „бял мъж на средна възраст“, то Бен Уолъс е в много силна позиция. Той категорично подкрепя усилията на страната на Зеленски във войната в Украйна."

Срещата на Сунак и Байдън всъщност премина почти под знака на икономиката и бизнеса и тук ще цитирам откъс от манифеста на консерваторите от 2019 година преди общите избори, който гласи: "Нашите цели за британската търговия са амбициозни. Целта ни е 80% от търговията на Обединеното кралство да бъде обхваната от споразумения за свободна търговия в рамките на следващите три години, като се започне със САЩ". След обявената от двамата лидери т.нар. Атлантическа декларация за "зелено" финансиране на британски компании, това не изглежда никак близо до шумно прокламираната всеобхватна сделка за свободна търговия.

"Мисля, че се очакваше Атлантическата декларация да бъде нещо като отзвук или копие на военновременната Атлантическата харта на Рузвелт и Чърчил. Но това всъщност е пиар ход. Сделката за свободна търговия е мъртва. Тя винаги е била стремеж след Брекзит и по време на популисткия режим, ако щете, на Борис Джонсън, тя бе нещо, за което се говореше много настоятелно, макар и все повече да се отдалечаваше от реалността. Това имаше някаква стойност, докато Доналд Тръмп бе в Белия дом, но дори и тогава бе приглушена. След идването на Джо Байдън имаше голямо отстъпление от тази сделка за свободна търговия. Великобритания далеч не е начело на опашката, както Обама предрече преди референдума за Брекзит.

Всъщност, ако се вгледате в последните действия на Байдън, не само в Закона за намаляване на инфлацията, ще видите, че Съединените щати станаха доста протекционистка държава, която първо гледа интереса на собствените си индустрии. Да не забравяме, че Америка винаги първо е гледала своя интерес, не само в търговските си отношения, но и в международните. Ако сделката за свободна търговия беше от полза за Америка, не се съмнявайте, че американците щяха да настояват за нея.

От друга страна Сунак бе доста прагматичен. Той се фокусира върху определени области, като високите технологии и изкуствения интелект, където имаме общи проекти за развитие със Съединените щати в много по-свободна търговска среда между двете срани, които наистина ще бъдат взаимноизгодни. Сунак иска Великобритания да се приеме като водеща сила в областта на изкуствения интелект. Той работи твърдо по въпроса във Вашингтон тази седмица, опитвайки се за организира глобална конференция през лятото. Но тази широкомащабна, обхващаща всички сектори сделка за свободна търговия е просто "въздушна кула" за брекзитърите и аз се опасявам, че тя вече е погребана дълбоко, на 3 000 метра под нивото на Атлантическия океан в момента."

Може ли да се каже, че Атлантическата декларация е по-скоро опит да се отговори на търговската заплахата, която представлява Китай?

"Със сигурност Сунак би желал Америка да се завърне в Тихоокенския район. Сунак вижда, че откакто дойде на власт Байдън, негов основен приоритет е Тихият океан и Китай, но също и установяване на приятелски отношения в района със страни Южна Корея и Япония. Става дума за бизнес, за сигурност, за всички ключови въпроси във външната политика. Украйна измества фокуса повече към Европа, макар и не по приятен повод. И Сунак би желал Великобритания да бъде смятана за сила и мощен глас в Европа, а Европа да бъде смятана за важен театър за американските международни отношения. Ще трябва да поработи усилено за това, като се има предвид надигането на Китай и заплахата, която представлява Китай. Байдън обаче не е задължително да вижда Лондон като своя първа спирка в опита да се противопостави на заплахата от Китай. По-вероятно е това да бъде Брюксел, Берлин или Париж. Сунак би желал да пренареди този баланс."

Риши Сунак има много вътрешни проблеми, като се започне от поскъпването на живота и се приключи с имиграцията. Подобно на неговите предшественици обаче като че ли той започва да набляга повече на изявите си в чужбина, или може би бъркам?

"Не, прав сте. Да бъдеш обичан в чужбина може би е в противовес на това да не бъдеш смятан за особено ефективен у дома. Сунак е изправен през огромни вътрешни предизвикателства. Тази седмица ние навлизаме в разследването за Ковид и правителството е в люта битка със съдията, който го води. Макар и посещението във Вашингтон да бе планирано отдавна, то бе доста целесъобразно тактически използвано от Сунак, бидейки вън от страната. Дали той ще ходи до Вашингтон всеки път, когато има криза у дома, по същия начин, по който Борис Джонсън толкова често бе виждан по улиците на Киев, все още не можем да бъдем сигурни. Но ние наближаваме подготовката за общите избори. Има реални шансове консерваторите да ги загубят. Ако Риши Сунак смята, че може да извлече позитиви от това да го виждат на международната сцена, да бъде ефективен преговарящ или посредник, той ще се стреми към това."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!