Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симпатизанти на "Възраждане" на протест пред парламента. Искат оставката на правителството

| обновено на 10.06.23 в 15:59
Снимка: БГНЕС

Симпатизанти на "Възраждане и на "Левицата", които протестираха пред Народното събрание с искане на оставката на правителството, тръгнаха на шествие по централни столични улици и булеварди, като промениха първоначално заявения маршрут до т.нар. "триъгълник на властта".

Протестиращите тръгнаха от сградата на Народното събрание в центъра на София, като симпатизантите на "Левицата" и на "Възраждане" стигнаха до "триъгълника на властта", след което по бул. "Цар Освободител" минаха през Съдебната палата, по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий", улица "Граф Игнатиев" и бул. "Васил Левски" в посока към Софийския университет.

Хората не знаят накъде са тръгнали, но знаят, че са тук с искане за оставка на правителството. Според тях не може чужди посолства да редят български правителства и политики. За това те настояват новоизбраното българско правителство да подаде оставка.

По време на шествието протестиращите веят български знамена, знамена на партия "Възраждане", чуват се вувузели и свирки при придвижването им по бул. "Васил Левски".

Около 16.00 часа привърженици на "Възраждане" и "Левицата" затвориха движението на Орлов мост с искане на оставката на новото правителство "Денков-Габриел". На място има около 50-60 души.

Протестът завърши с българско хоро на Орлов мост.


След протеста пред Народното събрание шествието се отправи към т.нар. триъгълник на властта  Снимка: БТАПървоначално симпатизантите на партия "Възраждане" се събраха на протест пред парламента с искане за оставка на новоизбраното правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Снимка: БТА

Ето какво казаха дошли от Добрич и Нова Загора пред БНР:

"Такива явни престъпни правителства не бива да съществуват и не бива да ги допускаме. Не може хора, които трябваше да са в затвора, да ни управляват и да си правят, каквото си искат. Водим се, че живеем в правова държава и това трябва да приключи един път завинаги."

"Затриват нацията ни, християнското семейство е заплашено, войната чука на вратата – искат да ни вкарат в чужда война. Не вярвам, че българският народ е съгласен с това, което се случва в тази сграда (Народното събрание – бел. ред.) Това правителство е вредно за нацията ни и трябва да си ходи."

"Американски подлоги искат да ни продадат. Затова съм тук."

"Предателите нямат работа в тази сграда, която се нарича Народно събрание, не американско събрание."

Снимка: БТА

Участниците в протеста се включиха и в подписка срещу джендър обучението в училище. 

По публикацията работиха: Яна Боянова, Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени