Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Италия разследват опита на имигранти за отвличането на турски товарен кораб

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Италия разследват опита на имигранти за отвличането на турски товарен кораб на 90 морски мили от Неапол.

В Неапол е в ход разследването за опита на имигранти да отвлекат турския товарен кораб Galata Seaways. Специални военни части овладяха ситуацията на него, след сигнал на неговия капитан. Задържани са 15 имигранти, корабът е на рейд на пристанището на Неапол. Пътувал е от Турция за Франция.

Имигрантите открити на кораба са от Сирия, Ирак и Афганистан. Четирима от тях сред които две жени, едната от които бременна, са настанени в болница поради общо лошо здравословно състояние.

Във връзка разследването на неаполската прокуратура за отвличане на плавателен съд, срещу други трима от общо 15 задържани имигранти, е повдигнато обвинение за притежаване на хладно оръжие, но едва ли ще бъдат обвинени за отвличане. От разпитите това не се е изяснило, тъй като капитанът на кораба се уплашил като видял  въоръжени мигранти на борда и подал сигнал за тревога.

Все още не е ясно, как те са се озовали на него. Уплашили се, да не бъдат репатрирани при военната спасителна операция и се скрили под камиони и върху контейнери.

Турският товарният кораб потеглил от Турция към Франция, където трябваше да пристигне днес на пристанището Сет, остава на рейд край Неапол.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна